Konaković: Ovo je jedan od najljepših trenutaka u mojoj političkoj karijeri

Posted by

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, izrazio je oduševljenje preporukom Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ističući da je ovo jedan od najljepših dana u njegovoj političkoj karijeri.

Šef bh. diplomatije naglašava da pozitivno mišljenje Komisije ukazuje na veliki iskorak i jasnu opredijeljenost EU za proširenje.

Nastavno tome, Konaković napominje da je konačna odluka još uvijek pred Evropskim vijećem, koje će zasjedati 21. ili 22. marta. Ipak, optimism ministra Konakovića odražava zajednički napor vlasti u BiH da ostvare ključne reforme, što je prepoznala i Evropska komisija.

Izvještaj Komisije naglašava da je Bosna i Hercegovina pokazala posvećenost strateškim ciljevima europskih integracija, ostvarujući napredak u ključnim reformama poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Također, ističe se unapređenje pravosudnog i tužilačkog sistema, borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma, te poboljšanje upravljanja migracijama.

Ukoliko Evropsko vijeće potvrdi preporuku, BiH će zakoračiti u novo poglavlje, otvarajući vrata pregovorima o članstvu u Europskoj uniji. Ova prekretnica označava ne samo politički uspjeh, već i potvrdu opredijeljenosti BiH prema europskim vrijednostima i standardima.