Bosna i Hercegovina blista na Europskom putu: Austrija pobjednički podržava BiH na putu ka EU integracijama

Posted by

Ministar vanjskih poslova Austrije, Alexander Schallenberg, izrazio je zadovoljstvo povodom pozitivnog izvještaja Evropske komisije o napretku reformi u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da je ova država pokazala hrabrost i snagu u sprovođenju ključnih EU-reformi.

Schallenberg ističe da je postignuta važna prekretnica u procesu europskih integracija BiH te da je sada vrijeme da se taj zamah iskoristi.

“Pozitivnim izvještajem Evropske komisije o napretku reformskog procesa u Bosni i Hercegovini postigli smo važnu prekretnicu u EU integracijama. Bosna i Hercegovina je pokazala hrabrost i pogonsku snagu i posljednjih mjeseci je pokrenula niz ključnih EU-reformi, kako bi utrla put ka članstvu u Evropskoj uniji”, izjavio je šef austrijske diplomatije.

Schallenberg naglašava da se trenutni momenat mora iskoristiti i poziva šefove država i vlada na Vijeću Evropske unije da podrže početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

“U vrijeme kad se rat vratio na evropski kontinent, a geopolitička neizvjesnost raste, svi čelnici Evropske unije moraju biti svjesni, da je integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju i stvar naše vlastite sigurnosti i stabilnosti. Mi moramo da vežemo države zapadnog Balkana za nas, kako bismo izbjegli maligne utjecaje trećih strana u našem neposrednom susjedstvu”, poručuje Schallenberg.

Uz to, ministar obećava da će Austrija i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu u njenim reformama, te će zajedno sa grupom ‘Prijatelji zapadnog Balkana’ nastaviti ohrabrivati i podržavati zemlju na putu ka članstvu u EU.

“Bosna i Hercegovina može nastaviti da se i u budućnosti oslanja na Austriju kao jakog i odlučno glasnog partnera! Zajedno sa grupom ‘Prijatelji zapadnog Balkana’ nastavit ćemo da ohrabrujemo i podržavamo Bosnu i Hercegovinu u njenim reformama i na njenom putu u Evropsku uniju”, zaključuje Schallenberg.

U nadi da će Vijeće Evropske unije, kako je najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, 21. marta 2024., očekuje se da će BiH uskoro započeti pregovore koji će je približiti članstvu u europskoj porodici.