Izgradnja brze ceste Lašva – Jajce

Posted by

Bosna i Hercegovina se priprema za jedan od najambicioznijih infrastrukturnih projekata u posljednjem desetljeću, izgradnju brze ceste koja će povezati Lašvu i Jajce.

Projekt obuhvata dionicu Nević Polje – Turbe, ukupne dužine 11,43 kilometra, koja trenutno prolazi kroz fazu postupka izdavanja okolišne dozvole. Ova dionica čini drugi segment brze ceste Lašva – Jajce, koja će ukupno biti dugačka 54 kilometra. Prva dionica od Lašve do Nević Polja već je u izgradnji, stvarajući temelj za povezivanje ključnih gradova regije.

Brza cesta je projektirana s dva odvojena kolnika, svaki s po dvije prometne trake. Važno je napomenuti da traka za spora vozila nije predviđena na ovoj dionici, što će doprinijeti fluidnosti prometa. U sklopu projekta, planirana je izgradnja 3 tunela, 13 mostova te podvožnjaka/nadvožnjaka na mjestima gdje trasa brze ceste križi postojeće lokalne ceste.

Cilj ovog ambicioznog projekta je stvaranje nužne povezanosti između gradova Sarajeva, Viteza, Travnika, Turbe i Jajca. Očekuje se da će nova brza cesta donijeti stabilizirajuće i razvojne učinke za zemlju, potičući gospodarski rast u regiji.

Jedan od ključnih elemenata projekta je povezivanje brze ceste s postojećom autoputem  petlje “Lašva” na M-17. Ova strategija osigurava integraciju infrastrukturnih projekata, iako fizički neće biti izravno povezani. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prepoznala je važnost ovog projekta, što je potvrdila odlukom o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik – Jajce.

Prije ove odluke, Vlada je već proglasila izgradnju dionice Lašva – Nević Polje, dužine 24,385 kilometara, prioritetnim projektom za Federaciju BiH. Projekt je podijeljen na pet dionica (LOT-ova), od Lašve do Nević Polja, a trenutno se izvode radovi na dijelu od poslovne zone Vitez do Nević Polja.

Uzimajući u obzir sve navedeno, izgradnja brze ceste Lašva – Jajce predstavlja ključnu fazu u razvoju infrastrukture Bosne i Hercegovine, obećavajući povezanost, ekonomski rast i poboljšanje života stanovnika središnje regije.