BiH u borbi protiv nelegalnog oružja: Poziv građanima za sigurno predavanje

Posted by

Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim izazovom nelegalnog oružja, koje i dalje predstavlja prijetnju sigurnosti građana. Nadležni organi kontinuirano provode akcije prikupljanja i uništavanja ilegalnog naoružanja, no proces ide sporo, a stvarna količina još uvijek ostaje nepoznanica.

U cilju poticanja saradnje i sigurnog odbacivanja oružja, provodi se kampanja pod motom “Predajte nelegalno oružje bez posljedica”. Građanima se pruža prilika da anonimno i dobrovoljno predaju nelegalno oružje bez straha od sankcija. Kampanja se provodi putem dijeljenja letaka i informiranja javnosti o opasnostima posjedovanja ilegalnog naoružanja.

Nadležni ističu da su već zabilježeni određeni rezultati akcije, s oduzetih 23 komada oružja, 18 komada kratkog oružja, 349 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 3040 komada municije. Ova inicijativa posebno naglašava važnost saradnje građana u rješavanju ovog ozbiljnog problema.

Policija iz Tuzlanskog kantona je pohvalila građane koji su dobrovoljno predali oružje, pridonoseći tako povećanju sigurnosti u regiji.

U mnogim slučajevima, nelegalno oružje ostaje ratna zaostavština koja se i dalje nalazi u brojnim domovima. Građani kao Gordana iz Banja Luke svjedoče o pronalasku opasnih materijala, apelirajući na saradnju i podršku nadležnim institucijama u njihovom sigurnom uklanjanju.

Ova kampanja ne samo da ukazuje na ozbiljnost problema nelegalnog oružja u BiH, već također poziva građane da se aktivno uključe u zajednički napor da se ova prijetnja smanji i održi sigurnost unutar države.