Hrana skuplja za 10,2 posto

Posted by

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju zabilježile su pad od 0,2 posto u junu u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, rast cijena na godišnjem nivou potvrđuje da se Bosna i Hercegovina suočava s problemom inflacije, kojem se ne nazire kraj, a najave da je era jeftine hrane postala prošlost.

Prema navedenim statistikama, potrošačke cijene u junu bile su više za 4,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Cijene hrane i bezalkoholnih napitaka porasle su za značajnih 10,2 posto, alkoholnih pića i duhana za 4,8 posto, stanovanje i režijski izdaci za 9,2 posto, a namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje kuće za 9,9 posto.

Iako su neke oblasti zabilježile manji rast cijena, poput zdravstva (3,1%), komunikacija (1,4%), rekreacije i kulture (6,9%), obrazovanja (2,3%), restorana i hotela (8,4%), te ostalih dobara i usluga (9,6%), jeftiniji su samo odjeća i obuća (5,3%) te prijevoz (12,7%).

Dodatno, ukupan promet u trgovini porastao je za sedam posto u junu 2023. u odnosu na jun prethodne godine. Promet prehrambenih proizvoda zabilježio je rast od 22,2 posto, dok je promet neprehrambenih proizvoda ostvario rast od 14,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine, prema izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Osim inflacijom, rast vrijednosti prometa djelimično može biti objašnjen turizmom i dijasporom. Veći broj turista i privremenih potrošača koji posjećuju zemlju, a često imaju veću kupovnu moć od domaćeg stanovništva, doprinosi rastu prometa.

Takođe, moguć je i uticaj većeg broja PDV obveznika, s obzirom na prelaženje zakonskog praga prometa u prethodnoj godini. PDV obveznici su podložni dodatnim kontrolama i praćenju prometa, što može uticati na ukupan rast prometa.

U svakom slučaju, činjenica je da su cijene u Bosni i Hercegovini u porastu, a najviše su pogođene cijene hrane i kućanskih potrepština. Građani se suočavaju s izazovima sve većeg životnog standarda, a ekonomisti ističu potrebu za analizom i donošenjem odgovarajućih mjera kako bi se ublažili rastući troškovi života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *