Električni romobili se zabranjuju u većim metropolama: U BiH popularnost ovih prevoznih sredstava raste

Posted by

Električni romobili postaju sve veći problem u svjetskim metropolama, ne samo zbog opasnosti koju predstavljaju u saobraćaju, već i zbog nepropisnog odlaganja na ulicama i blokiranja trotoara. Građani se žale da se unajmljivači nepropisno parkiraju, blokiraju prolaz pješacima i ugrožavaju njihovu sigurnost.

Zbog toga su neki gradovi poput Toronta, Bostona, San Francisca i Pariza odlučili zabraniti najam električnih romobila, a Pariz je prvi grad u Europi koji je to učinio.

Dok u svjetskim metropolama opada oduševljenje električnim romobilima, u Bosni i Hercegovini popularnost ovih prevoznih sredstava raste. To potvrđuje poslovanje turske kompanije BinBin registrovane u Sarajevu, koja nudi usluge najma električnih romobila.

Prošle godine, ova firma ostvarila je rekordan prihod od 1,9 miliona KM i dobit od preko 200 hiljada KM. Kompanija BinBin, čiji je osnivač turski investitor Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş., prvo je razvila posao u gradovima širom Turske, a zatim se proširila na Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, i Makedoniju.

Nedavno su uveli novi BinPass paket koji se može koristiti za 9,99 KM u trajanju tri dana. Iako su neki građani izrazili nezadovoljstvo zbog visokih cijena i kvarova na romobilima, poslovanje ove firme pokazuje da se njihove usluge sve više koriste.

Pored električnih romobila, kompanija BinBin nedavno je uvela i električne bicikle u Banjoj Luci. Ovo je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je uveo ovaj vid javnog prevoza. Električni bicikli iznajmljuju se putem aplikacije “Go sharing” po cijeni od 0,30 KM po minuti.

Kompanija BinBin BH do sada je investirala oko 500.000 KM u razvoj ovog posla u Banjoj Luci, što ukazuje na planove za dalji rast na ovom tržištu.