Dovoljno ih je samo pokupiti: Koke kod Vidovića dnevno snesu 1.600 jaja

Posted by

U ruralnom kraju Ljubunci, smještenom u općini Prozor-Rama, porodica Vidović prije nešto više od godinu dana pokrenula je farmu koka otvorenog uzgoja. Ova porodica, sada već prepoznatljiva po svom poduhvatu, trenutno brine o oko dvije hiljade nosilica koje dnevno proizvedu više od 1.600 jaja. No, uspjeh ove farme nije samo u brojkama, već u upornosti i predanosti cijele porodice koja je odlučila krenuti u poljoprivredni biznis.

Projekt “Pokreni svoj posao” bio je ključan u ostvarenju njihovog sna o vlastitom poslu.

Otvorivši farmu na kojoj radi cijela porodica, Vidovići su pokazali da se uz naporan rad i viziju mogu ostvariti značajni rezultati. Ipak, nije sve išlo glatko, otvoreni uzgoj koka donosi određene izazove, ali i kvalitetnija jaja, smatraju Vidovići.

“Ivan i Marijana su po cijele dane na farmi. Posla ima i izvan nje jer koke hrane isključivo domaćom hranom koju sami posiju”, ističe vlasnik farme Ivan Vidović.

No, njihov posao nije samo fizički zahtjevan, već iziskuje stalnu obavezu i angažman, od jutra do mraka. Ipak, svi trudovi nisu uzaludni,zainteresiranost građana za domaća jaja je velika.

S obzirom na uspješno poslovanje, Vidovići razmišljaju o proširenju i zapošljavanju novih radnika. Međutim, za realizaciju tih planova, potrebna im je pomoć općinskih i kantonalnih vlasti. Naime, sadašnji prostor za koke postao je nedostatan i dotrajao te je potrebno uložiti u savremenije i veće smještajne kapacitete.