Dronovi opremljeni sa po 20 kg eksploziva

Procjena je, dodaje izraelski list, da će dronovima biti potrebno nekoliko sati da dolete do Izraela.

Premijer Benjamin Netanyahu kaže da je Izrael spreman za “direktan napad Irana”. “Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni; spremni smo za svaki scenario, kako u odbrani tako i u napadu”, rekao je on u televizijskoj izjavi, dodajući da Izrael ima podršku Sjedinjenih Država i “mnogih” zemalja.

Izraelski mediji objavili su da je Iran lansirao dronove prema Izraelu. Sve je potvrdio glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari.

U javnom obraćanju upozorio je građane da kada čuju sirene krenu prema skloništima te da tamo čekaju daljnje informacije kao i da se informiraju isključivo preko službenih kanala. Hagari je rekao da dronovima treba neko vrijeme da stignu do Izraela, ali da nema potrebe za panikom.

Izraelske TV vijesti Channel 12 izvještavaju da je Iran lansirao desetine bespilotnih aviona na ciljeve u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Stručnjak s kojim je kanal intervjuirao, penzionisani general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni sa po 20 kg eksploziva i da je izraelska protivvazdušna odbrana spremna da ih obori. Barak Ravid, politički reporter Axiosa, objavio je na X da je Iran pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, pozivajući se na četiri američka i izraelska zvaničnika. Izraelske snage kažu da će se sirene oglasiti u svim područjima koja su ugrožena dronovima.

Related Posts