Skip to content

RESPEKT

Poslovni portal u BiH

  • Vijesti
  • Biznis
  • Visit My City
  • Respekt priče
  • Intervju
  • Pravila privatnosti
  • Home
  • Respekt priče
  • Donosimo priču: Kako je jedna Travničanka, koja nije znala ni kravu musti, kasnije od sira zaradila penziju
  • Respekt priče

Donosimo priču: Kako je jedna Travničanka, koja nije znala ni kravu musti, kasnije od sira zaradila penziju

Respekt.ba 19.04.2024

U selu Mudrike, smještenom ispod Babanovca na Vlašiću, porodica Smaile Mehić njeguje tradiciju proizvodnje vrhunskog kravljeg i ovčijeg sira već više od 150 godina. Njihov eko turizam, poznat kao “Mehić eko turizam”, nudi posjetiteljima priliku da kupe različite vrste sireva, čime su postali omiljeni među turistima koji posjećuju ovo područje u Travniku.

Smaila Mehić, koja je odgovorna za proizvodnju sira, kaže da se tradicija izrade sira prenosila se s koljena na koljeno, a Smaila je sve naučila od svoje svekrve i supruga.

“Čak iako nisam znala kako se šta radi, ja sam radila, a muž je to nadzirao. Imala sam sreću da imam tri sina, pa su svi zajedno s majkom učili. Moj suprug je bio posebno posvećen mom učenju, pa je sve što sam radila nadgledao i savjetovao”, priča Smaila.

“Iako nisam znala kako se šta radi, ja sam radila, a muž je to krunisao kako sir ide, kako vodu piju, kako zrije, u koje se vrijeme kupi, je li hladno, je li toplo. Ima 10 godina kako je umro, ja sam nastavila sve do penzije”, kaže Smaila.

Priča kako na selu treba raditi, imaju zemlje, pa uvijek drže oko 100 ovaca, podmlađuju svoje stado, a imaju i sedam, osam krava, po dvije, tri junice, “bušice, ono baš što pripadaju planini”.

“Prvo napravim sir sa majom, da sazrije u kaci, onda se suši na dimu od smreke, pa od bukove piljevine, on je isto permezan”, pojašnjava Smaila izradu kravljeg “crnog sira”.

Dodaje da ona punomasni košta 20 maraka po kilogramu.

Iako je njen suprug preminuo prije deset godina, Smaila je nastavila s proizvodnjom sira do penzije. Na selu se uvijek ima posla, pa Mehići uzgajaju oko 100 ovaca, redovno obnavljajući svoje stado, te imaju i nekoliko krava, junica i bušica, karakterističnih za planinske krajeve.

Proizvodnja sira kod Mehića nije samo posao, već i tradicija koju su prenijeli na sljedeće generacije. Smaila se ponosi time što je uspjela naučiti svoje unuke kako praviti kvalitetan sir. Njene mušterije prepoznaju kvalitetu njenih proizvoda, pa je često izlaže na sajmovima, gdje je njen sir uvijek tražen.

“Mušterije koje me poznaju od ranije odmah prilaze i kupuju sir. Na Mostarskom sajmu nisam morala ništa objašnjavati, ljudi su odmah znali šta žele”, kaže Smaila.

Nakon što je otišla u penziju, Smaila se posvetila samo prodaji gotovih proizvoda, dok njena snaha nastavlja tradiciju proizvodnje sira. Sa zadovoljstvom ističe da ne brine za budućnost proizvodnje u svojoj porodici, jer je uspjela naučiti svoje unuke da proizvode izvrstan sir.

Continue Reading

Previous: 91-godišnjak planira još mnogo toga
Next: Kroz njegovu kuću prošlo je 80 mališana: Nevjerovatna priča o Mohamedu koji usvaja siročad i bolesnu djecu

Ostavio volan u Americi pa u zavičaju pokrenuo proizvodnju
  • Respekt priče
  • Vijesti

Ostavio volan u Americi pa u zavičaju pokrenuo proizvodnju

24.11.2024
Dječak Faris dolazi iz Zavidovića u Sarajevo i prodaje domaće proizvode
  • Respekt priče

Dječak Faris dolazi iz Zavidovića u Sarajevo i prodaje domaće proizvode

15.08.2024
Otac je tjera na fakultet, a ona voli popravljati automobile
  • Respekt priče

Otac je tjera na fakultet, a ona voli popravljati automobile

07.07.2024
VIDEO: Najavljen nastavak gradnje dionice autoputa od Vlakova do Mostarskog raskršća
  • Vijesti

VIDEO: Najavljen nastavak gradnje dionice autoputa od Vlakova do Mostarskog raskršća

02.05.2025
Mostar preplavljen turistima za Prvi maj: Početak sezone donosi optimizam i rekorde
  • Vijesti

Mostar preplavljen turistima za Prvi maj: Početak sezone donosi optimizam i rekorde

02.05.2025
BiH troši milijarde na stranu hranu dok domaća poljoprivreda propada i ostaje bez radne snage
  • Vijesti

BiH troši milijarde na stranu hranu dok domaća poljoprivreda propada i ostaje bez radne snage

01.05.2025
Jako nevrijeme pogodilo Vareš: Započeo period nestabilnog vremena
  • Vijesti

Jako nevrijeme pogodilo Vareš: Započeo period nestabilnog vremena

21.04.2025
Copyright © All rights reserved Respekt.ba | DarkNews by AF themes.