Da li će zbog duga RiTE „Ugljevik“ poskupjeti struja u Srpskoj?

Posted by

Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ nema novca da plati čak 131 milion maraka „Elektrogospodarstvu Slovenije“, tako da će taj dug na kraj vjerovatno platiti građani kroz povećanje cijena struje.

Presudom Arbitražnog vijeća u Beogradu RiTE „Ugljevik“ je obavezana da Slovencima plati 67 miliona evra po osnovu prijeratnih ulaganja u TE „Ugljevik“ te da im pored toga isporučuje jednu trećinu struje koju proizvede.

Naši agovornici ističu da Srpska ima dovoljne količine električne energije i da taj izvoz Slovencima neće dovesti do smanjenja struje za domaće tržište, ali da je veliki problem iznos koji RiTE mora da plati.

Navode da preduzeće taj novac nema, a da je i pitanje da li će banke biti spremne da ih kreditiraju.

Čak i da uspiju da dobiju kredit, njega će neko morati da vraća, a taj teret po svemu sudeći mogao bi da padne na građane.

Ekonomski analitičar Damir Miljević kaže za CAPITAL da posljednice loših poslovnih odluka vlasti i javnih preduzeća uvijek snose građani i privreda kroz povećanje cijene.

„Povećanje cijene struje je jedini način da RiTE „Ugljevik“ isplati svoje obaveze po ovoj presudi. RiTE nema taj novac, kao ni „Elektroprivreda RS“ kao njen vlasnik. Prema tome jedini način da se namakne novac je povećanje cijene. Ne postoji čarobni štapić“, kaže Miljević.

Cvijetinović: Tražimo rješenje

S druge strane, ističe da zbog obaveze RiTE da isporučuje trećinu svoje proizvodnje ne očekuje probleme na domaćem tržištu.

„Naš izvoz je daleko veći od te trećine koja bi trebala da ide za Sloveniju. Nije za očekivati da će taj tzv. prinudni izvoz ugroziti snabdijevanje u Republici Srpskoj“, kazao je Miljević.

Izvoz u Sloveniju

Kada je u pitanju trećina električne energije koju mora da isporuči Slovencima, RiTE „Ugljevik“ bi tu mogao i da profitira, s obzirom na to da trenutno RiTE struju isporučuje Matičnom preduzeću ERS po cijenama daleko nižim od tržišnih, a koju Matično preduzeće zatim preprodaje. To će se, naravno, loše odraziti na finansije Matičnog preduzeća.

Osim ovog duga, RiTE opterećuju i ogromna dugovanja prema dobavljačima koja, prema informacijama CAPITAL-a, iznose oko 50 miliona maraka.

Da konkretnog rješenja za sada nema potvrđuje i direktor RiTE „Ugljevik“ Diko Cvijetinović. Kaže da se traži rješenje i da su već preduzeli određene korake odmah nakon dobijanja ove presude.

„Naredne sedmice očekujem još neke aktivnosti koje će ići pravcu traženja rješenja. Vjerujem da ćemo naći neko kompromisno rješenje. U ovom trenutku ne mogu govoriti o konkretnim potezima, ali vjerujem da ćemo zajedno sa ERS i Vladom RS rješavati ovaj problem. Svi znamo da je TE Ugljevik najveći proizvođač električne energije i vjerujem da ćemo uz zajednički napor riješiti taj problem“, kaže Cvijetinović ne otkrivajući detalje.

Kazao je da će vrlo brzo razgovarati na koji način će RiTE isporučivati trećinu proizvedene električne energije, navodeći da će cijena vjerovatno biti nešto niža od tržišne.

„Što se tiče odštete od 67 miliona evra, ima više varijanti kako ćemo to pokušati riješiti, ali u ovom momentu ne bih mogao o tome govoriti“, rekao je Cvijetinović.

Na pitanje da li bi se taj dug mogao preliti na račune potrošača u Srpskoj, Cvijetinović kaže da vjeruje da neće doći do toga.

„Ja i moji saradnici daćemo maksimum u saradnji sa ERS i Vladom RS da riješimo ovaj problem na najbolji mogući način“, kazao je on.

Pavlović: Reprogram jedno od rješenja

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je situacija veoma komplikovana i da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da vlast RS posegne za poskupljenjem struje.

On smatra da je do posljednja stvar koju bi trebalo raditi.

„Jedno od rješenja je da pokušamo razgovarati sa Slovencima i dogovoriti određen reprogram, jer bi isplata 131 milion KM odjednom za svako preduzeće bila ogroman udar“, kaže Pavlović.

Kaže da je vrlo upitno gdje će RiTE naći novac imajući u vidu da banke u zadnje vrijeme nisu zainteresovane da kreditiraju firme iz sistema ERS.

Podsjećamo, RiTE „Ugljevik“ je izgubio spor sa „Elektrogospodarstvom Slovenije“ težak 67 miliona evra, odnosno oko 131 miliona maraka.

Riječ je o pravosnažnoj presudi koju je po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

Slovenci su po istom osnovu tužili RS i BiH pred sudom u Vašingtonu i taj spor bi mogao biti ponovo aktiviran nakon što je završen ovaj u Beogradu, a cifra koju potražuju je daleko veća od iznosa koju RiTE sada mora platiti.

Pored toga, RiTE „Ugljevik“ je opterećena i kreditom za odsumporavanje od 160 miliona KM, koji se zbog visokih troškova veoma rijetko koristi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *