Četverodnevna radna sedmica: Luksuz za rijetke u Bosni i Hercegovini

Posted by

Iako se četverodnevna radna sedmica čini kao utopija, pojedini sektori u Evropi već godinama prakticiraju ovakav model rada. Međutim, situacija u Bosni i Hercegovini ostaje daleko od ovakvih promjena.

Dok su neki evropski radnici već uživali u slobodnijem rasporedu radnog vremena, radnici u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu suočeni s takvim mogućnostima.

Jedna od sarajevskih IT kompanija implementirala je četverodnevnu radnu sedmicu, smanjujući radno vrijeme svojih zaposlenika bez značajnijeg gubitka produktivnosti.

Međutim, ova praksa još uvijek nije široko prihvaćena u zemlji, a udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine nema usaglašen stav o ovoj temi.

Analitičari ističu da je ova tema još uvijek daleko od bilo kojeg ozbiljnijeg razmatranja u Bosni i Hercegovini, a političari se trenutno bave drugim pitanjima.

Dok se četverodnevna radna sedmica može činiti kao luksuz za rijetke u ovoj zemlji, neki smatraju da bi država trebala omogućiti fleksibilnost u radnim uvjetima kroz određene inicijative i regulative.

Napori ka fleksibilnosti radnih uvjeta, poput četverodnevne radne sedmice, mogli bi biti potrebni za postizanje ravnoteže između produktivnosti zaposlenika. Međutim, trenutno se čini da je ova ideja još uvijek na marginama diskusija u Bosni i Hercegovini.