, ,

Bosna i Hercegovina uživa u turističkom boomu: Oboreni rekordi posjećenosti!

Posted by

Dok se ljeto polako prepušta sjećanjima, turistička sezona širom Bosne i Hercegovine nastavlja briljirati poput glavnog aktera u filmskom blokbasteru. Ove godine, iako termometar otkucava sve niže, turistički radnici širom zemlje zadovoljno trljaju ruke dok broje svoje pune džepove, a gradovi nastavljaju biti raj za posjetioce. Neumoljivo se približavamo rekordima postavljenim 2019. godine, što dokazuje da je Bosna i Hercegovina ponovno osvojila srca putnika.

Sarajevske ulice postale su pravi jezični miks, gdje engleski, turski i njemački prevladavaju. Osim prekrasnog duha grada, turisti također hvale ljubazne domaćine. Pitali smo turiste kako im se dopada kod nas, a ovo su neki od odgovora.

“Oduševljava me ova raznolikost kultura. Živim u Njemačkoj i takvu raznolikost ne možete doživjeti tamo. Ovdje se osjeća utjecaj osmanske i austrougarske ere. Zaista je drugačiji grad”, rekao je jedan od posjetilaca.

Međutim, jedan turista nije mogao odoljeti malom prigovoru: “Evo nas na Baščaršiji, tek smo stigli, a već krećemo dalje. Za prvi utisak – vruće i gužva, kaže za N1!”

“Volim bosansku hranu, stari dio grada. Ljudi su jako dobri”, izjavio je mladić.

“Prvi dojam je fantastičan, sviđa mi se. Kupio sam karte za sutrašnji fudbalski meč, tako da sam uzbuđen”, dodao je drugi turista.

U Kantonu Sarajevo, broj posjeta tokom prvih šest mjeseci povećao se za čak 30% u odnosu na isti period prošle godine. Turiste privlače raznolike atrakcije, ali i pristupačne cijene.

“Cijene su i kod nas porasle, toga smo svjesni, ali Sarajevo i dalje ostaje povoljnije od nekih drugih destinacija, poput Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Odnos cijene i kvalitete i dalje je izvanredan”, istakao je turistički vodič Rijad Špiljak.

Čak i rast cijena na jugu zemlje nije narušio turističku sezonu. Hercegovačko-neretvanski kanton bilježi povećanje broja stranih gostiju za čak 50%.

“Dosegli smo špic sezone, ali naše destinacije i dalje privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta – od Mostara, Blagaja i Međugorja, do Neuma koji također obara rekorde”, izjavio je Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNK.

Tuzlanski kanton je svoju ljetnu sezonu obogatio brojnim manifestacijama i raznolikim sadržajima. Međutim, posebno su popularna panonska slana jezera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *