BiH dobija 126 miliona KM od EU za plaćanje energenata uz određene uslove za građane

Posted by

Bosna i Hercegovina će uskoro dobiti novčanu pomoć od Evropske unije u iznosu od 126 miliona KM kako bi se ublažila energetska kriza koja je pogodila građane i kompanije u zemlji. Ova pomoć ima za cilj podsticanje investicija u obnovljive izvore energije, a EU će pažljivo pratiti potrošnju novca kako bi osigurala da se sredstva koriste na pravi način. Domaće vlasti su također obećale da će novac biti pravedno raspoređen, a da neće biti malverzacija.

Stefano Ellero iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini je ukazao da bi 126 od ukupno 140 miliona KM (70 miliona eura) trebalo biti dostupno već za nekoliko dana, a preostali iznos će biti uplaćen sljedeće godine.

Adnan Tatar iz Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je najavio da bi minimalno 109.000 domaćinstava trebalo biti obuhvaćeno ovom pomoći. Ukazao je da će konačni iznos pomoći zavisiti od toga koliko će zaista biti onih koji bi trebali dobiti novac.

Naglasio je da će među dobitnicima pomoći biti i penzioneri sa najnižom i zagarantovanom penzijom, kao i stalni korisnici socijalne pomoći. Novac će se raspodjeljivati na osnovu javnog poziva, a novac će biti isplaćen preko općinskih i gradskih vlasti.

Govoreći o sredstvima za utopljavanje kuća i stanova naglasio je da će pomoći EU biti obuhvaćeno 2.600 građevina u FBiH. Domaćinstva će moći dobiti polovinu od ukupnog novca potrebnog za utopljavanje.

Mikro, male i srednje kompanije, njih otprilike 264, dobit će polovinu od ukupno potrebnog novca za utopljavanje ili unapređenje energetske učinkovitosti u proizvodnom procesu. Ostatak, tj. preostalu polovinu novca moraju osigurati sami korisnici.

Vladimir Makarić iz Ministarstva za zdravlje i socijalnu politiku Republike Srpske je napomenuo da jedna osoba može dobiti pomoć samo po jednoj osnovi kako se ne bi desilo da dobije više novca po više osnova. Istakao je da je to bio uslov EU.

Kao energetski siromašni građani, tj. oni koji će imati pravo na novčanu pomoć su korisnici socijalne pomoći, nezaposleni borci od prve do pete kategorije stariji i mlađi od 65 godina, osobe starije od 65 godina koje nemaju lična primanja i oni koji imaju najnižu penziju u RS-u.

Osobe starije od 65 godina bez primanja i najniže penzije, kako je ukazao Makarić, morat će se prijaviti za dobijanje pomoći, dok će ostale navedene kategorije biti automatski uvrštene za pomoć. Konačna odluka pri izboru korisnika pomoći bit će na centrima za socijalni rad.

Prema riječima Makarića, uslov za dobijanje pomoći jeste da ukupni prihodi domaćinstva nisu viši od polovine minimalne plate u RS-u, a koja iznosi 750 KM. Procjena je da će svaki korisnik, njih više od 60.000, dobiti po 537 KM.

Kada je u pitanju pomoć za utopljavanje stambenih i poslovnih građevina, kao i za pomoć za poboljšanje energetske učinkovitosti u proizvodnom procesu, uslovi su slični onima u FBiH.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić je naveo da će pomoć biti osigurana slično kao i u RS-u.

No, izrazio je nezadovoljstvo time koliko će Brčko dobiti novca. Smatra da je taj iznos trebao biti veći te je napomenuo da se ne dešava prvi put da ovaj dio Bosne i Hercegovine dobija manju pomoć od stranih donatora. Kao primjer za to je naveo i pomoć tokom pandemije koronavirusa. Smatra da ta pomoć nije u skladu sa stvarnim stanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *