BHRT na rubu finansijske krize: Komisija za saobraćaj i komunikacije BiH raspravlja o njihovoj sudbini

Posted by

Uprkos višestrukim sastancima između političkih zvaničnika i predstavnika javnog servisa u Bosni i Hercegovini, financijska sudbina BHRT-a ostaje neizvjesna. Komisija za saobraćaj i komunikacije BiH planira raspravu o situaciji na sjednici zakazanoj za 18. januar u 13 sati.

Dopis koji je BHRT uputio Parlamentu i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH 26. decembra 2023. godine ukazuje na ozbiljan problem u vezi s neisplaćivanjem RTV takse od strane RTRS-a (Radio-televizija Republike Srpske). RTRS se navodno oglušuje o zakonski obavezanu raspodjelu prihoda od prikupljene RTV takse, a BHRT nije primio nijednu uplatu od sredine 2017. godine.

Zastupnici Šemsudin Mehmedović, Edin Ramić, Jasmin Emrić i Milan Dunović uputili su zahtjev za održavanjem sjednice Komisije, ističući ozbiljnost situacije. Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ranije je pozvao na potpisivanje ugovora o prikupljanju i raspodjeli RTV takse kako bi se osigurala finansijska stabilnost Javnog servisa BiH.

Sindikat postavlja četiri ključna zahtjeva, uključujući povećanje plata i toplog obroka, uplaćivanje doprinosa, poboljšanje uvjeta rada i donošenje pravednije sistematizacije radnih mjesta. U saopćenju naglašavaju da će preduzeti sve zakonske mjere kako bi zaštitili svoje radne pozicije i egzistenciju njihovih porodica, odbijajući biti predmet manipulacija.

Situacija na BHRT-u izaziva zabrinutost među radnicima i predstavlja izazov za održavanje stabilnosti javnog medijskog servisa u zemlji. Očekuje se da će sjednica Komisije pružiti uvid u daljnje korake koje će vlasti poduzeti kako bi riješile ovaj finansijski izazov.