Bago: Visoko obrazovanje u BiH nije povezano s tržištem rada

Posted by

Marin Bago, mostarski aktivista i borac protiv korupcije, upozorava na probleme u visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine.

Nakon pretresa privatnog univerziteta u Mostaru i izuzimanja dokumentacije zbog sumnjivih diploma, Bago naglašava da je šutnja akademske zajednice ključni problem.

Akademska zajednica, prema njegovom mišljenju, rijetko se oglašava i nedostaje javna reakcija na probleme u obrazovanju.

Bago naglašava za Klix da su pretresi visokoškolskih ustanova zbog sumnjivih diploma samo vrh ledenog brijega te da dugogodišnje zanemarivanje obrazovanja u BiH sada dolazi na naplatu. Ističe kako je ključni problem šutnja velikog broja profesora koji se ne oglašavaju niti pružaju javnost sa stajalištem ili prijedlozima za rješavanje problema.

Akademsku zajednicu opisuje kao šutljivu, a nedostatak transparentnosti i izloženosti profesora kroz objavljene radove čini situaciju poraznom. Bago primjećuje da mnogi profesori nemaju nikakav profil na društvenim mrežama, što je dodatni problem u komunikaciji s javnošću.

Napominje da su jeftinije opcije studiranja dostupne u mnogim drugim zemljama u usporedbi s BiH, a saznanja o sumnjivim diplomama postaju teret za one koji razmišljaju o ostanku u zemlji ili odlasku. Bago ističe da visoko obrazovanje u BiH nije povezano s tržištem rada i gubi svoju osnovnu ulogu.

Ovaj slučaj s pretresom univerziteta u Mostaru  je stavio fokus na stanje u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine. Akademski integritet, transparentnost i kvaliteta obrazovanja ključni su elementi stabilnog i prosperitetnog društva.