Unutar “Trojke”, Forto vidi njihovu ulogu u razbijanju etno-nacionalističke “kriminalne hobotnice”

Posted by

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edin Forto, iznio je svoje stajalište o dosadašnjem radu, izazovima u koaliciji s HDZ-om i SNSD-om, te planovima za budućnost Naše stranke.

Forto se osvrnuo na postignuća, ističući povratak nepravedno zapostavljenih tema u fokus javnosti, uključujući željeznice, digitalnu transformaciju, održivost javnog RTV sistema, te projekt izgradnje mosta na Tari u Šćepan Polju. Uprkos kontroverznosti, ministar vidi ove napore kao najveći uspjeh.

Na pitanje o eventualnim greškama, Forto je naglasio da su greške neizbježne, ali da se Naša stranka odlikuje preuzimanjem odgovornosti, priznavanjem grešaka i njihovim ispravljanjem.

Kada je riječ o ulasku u vlast s HDZ-om i SNSD-om, Forto izražava uvjerenje da su postigli napredak, posebno u jačanju šansi BiH za otvaranje pregovora s EU. Bez kajanja, naglašava da je cilj usmjeriti BiH prema evropskom pravcu uprkos izazovima unutar koalicije.

Govoreći o budućnosti, ministar ističe važnost liberalnog glasa Naše stranke u trenutnoj političkoj konstrukciji BiH. S obzirom na raznolikost stavova u koaliciji, Forto naglašava potrebu za očuvanjem liberalnih ideja.

Na pitanje o očekivanjima u 2024. godini, Forto ističe otvaranje pregovora s EU, početak gradnje mosta na Tari te uspjehe u borbi protiv birokracije.

Kada je riječ o izborima 2024. godine, ministar izražava očekivanje značajnog rasta Naše stranke. Uprkos razlikama unutar Trojke, Forto vidi njihovu ulogu u razbijanju etno-nacionalističke “kriminalne hobotnice”.

Na temu izbora sudije Ustavnog suda BiH, Forto naglašava podršku kandidatu iz Naše stranke, Marinu Vukoji, ukoliko bude jedini kandidat. Ukoliko se pojave dodatni kandidati, očekuje podršku onome koga komisija bolje ocijeni u transparentnoj proceduri.

Na kraju, u intervjuu za Klix Forto se izjašnjava o mogućoj reformi Ustavnog suda, naglašavajući da je spreman podržati takve promjene tek kada su prijetnje integritetu BiH stvar prošlosti, a evropska budućnost zemlje neupitna.