Žele mu vratiti stari sjaj: Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac

Posted by

Sportsko ribolovno društvo Tuzla i Gradska uprava udružili su snage kako bi organizovali proljetnu akciju čišćenja i druženja na obali jezera Modrac, zakazanu za nedjelju, 21. aprila ove godine. Ova inicijativa ima za cilj ne samo očistiti obalu jezera, već i podići svijest građana o važnosti zaštite životne sredine i prirodnih resursa.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, naglašava važnost ovakvih akcija, posebno u svjetlu obilježavanja Dana planete Zemlje. Ističe da je ovo važan korak u podizanju svijesti o potrebi zaštite okoliša te da je odgovornost prema okolini i prirodi obaveza svih građana, nevladinih organizacija i lokalne samouprave.

Predsjednik Sportskog ribolovnog društva Tuzla, Muris Đug, izražava nadu da će se više od 300 osoba odazvati akciji čišćenja. Posebno ističe podršku gradonačelnika Lugavića i zahvalnost na prepoznavanju aktivnosti sportskih ribolovaca. Đug vjeruje da će ova akcija okupiti građane različitih profila te da će jezero Modrac postati mjesto zajedničkog okupljanja i akcije zaštite prirode.

Jezero Modrac, nekada poznato kao jedno od najljepših u Bosni i Hercegovini, danas je suočeno s izazovima koje je donela ljudska aktivnost. Uprkos tome, njegova važnost ostaje neosporna, a akcije poput ove pružaju priliku da se zajedno djeluje u njegovoj zaštiti i obnovi.

Lukavačko jezero, kao jedna od najvećih akumulacija na prostoru bivše Jugoslavije, predstavlja dragocjen prirodni resurs koji zaslužuje pažnju i brigu svih nas. Ova akcija čišćenja je samo početak zajedničkih napora u očuvanju jezera Modrac i podsjeća nas da je zaštita okoliša odgovornost svakog pojedinca i zajednice u cjelini.