Vrućine i nevrijeme u BiH: Meteorolozi od sutra najavljuju nestabilno vrijeme

Prethodnih dana u Bosni i Hercegovini su zabilježene paklene vrućine sa konstantno visokim dnevnim temperaturama zraka. Od jučer je u pojedinim bh. gradovima došlo do jakog nevremena praćenog gradom i jakom kišom, a meteorolozi najavljuju da bi se ovaj scenarij mogao nastaviti budući da su najavili nestabilno vrijeme odmah na početku sedmice.

Ipak, velikog zahlađenja neće biti s obzirom na to da će u pojedinim dijelovima BiH temperature prelaziti 30 stepeni.

U ponedjeljak se očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, te mogućom pojavom grada. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 23 stepena Celzija. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 33 stepena.

U utorak će se nastavit  isto vrijeme uz moguću pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni većinom istočnog i sjeveroistočnog smjera, dok će na području Hercegovine i jugozapadu Bosne vjetar biti južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18, na jugu zemlje do 22 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 32 stepena.

Nestabilno vrijeme će biti u srijedu uz kišu i grmljavinu te mogući grad. Vjetar će biti slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 19 stepeni Celzija. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31 stepen Celzija.

U četvrtak se očekuje pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Lokalnih pljuskova i grmljavine može biti u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32 stepena Celzija.

Meteoalarm je i danas za devet regija u BiH izdao upozorenja za jako nevrijeme dok je u Mostaru najavljen toplotni val. Danas je također u popodnevnim satima padala kiša praćena jakim gradom u Goraždu.

Related Posts