Vlasnik Telemacha u poslu vrijednom 1,2 milijarde eura, Saudijci stižu u region

Posted by

United Group fokusiran na jugoistočnu Evropu saopštio je u četvrtak da je pristao prodati svoju cjelokupnu infrastrukturnu jedinicu mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji kompaniji Tawal, podružnici Stc Group sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, u gotovinskom poslu koji se procjenjuje na 1,22 milijarde eura.

Prema ugovoru,Tawal će preuzeti vlasništvo nad ukupno 4.800 mobilnih tornjeva u dogovoru koji označava ulazak kompanije iz Saudijske Arabije u evropski telekomunikacijski sektor, navodi United Group.

Akvizicija od strane Tawala osigurat će svježi kapital za jačanje mobilne mreže i uključuje planove za pokretanje nekih 2.000 dodatnih stranica u sljedećih 20 godina.

Zauzvrat, prihod od prodaje omogućit će grupi usmjerenoj na jugoistočnu Evropu da dodatno ulaže u telekomunikacijske i medijske usluge i infrastrukturu, u skladu s nedavnim trendom da se telekomunikacijski operateri u Evropi i svijetu, kao što su Vodafone i Cellnex, izdvajaju i oslobađaju se svoje infrastrukture mobilnih jarbola.

Oduševljeni smo što smo uspješno kristalizirali vrijednost naše imovine tornja u dogovoru koji nam omogućuje da smanjimo globalne makroekonomske pritiske i upravljamo njima. To će podržati kontinuirano ulaganje u naše portfeljne kompanije kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima, rekla je Izvršna direktorica United Groupa Viktoria Boklag.

United Grupa je prisutna i u BiH kroz kompanije Telemach te medije kao što su N1 i Nova.

Tawal je najveći pružatelj ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka, Evrope i Sjeverne Afrike, s portfeljem od više od 16.000 mobilnih tornjeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *