Vlasnici oldtimera konačno mogu registrovati svoje limene ljubimce

Posted by

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je novi pravilnik o cijenama isprava o vozilu i oznaka za obilježavanje vozila, u skladu s prijedlogom Ministarstva civilnih poslova. Ovaj pravilnik, čija je primjena već započela, ima ključnu ulogu u određivanju visine novčanih naknada za izdavanje obrazaca isprava o vozilu i oznaka za obilježavanje motornih i priključnih vozila.

Najvažnija novost pravilnika odnosi se na rješavanje dugotrajnog problema vlasnika oldtimer vozila. Sada se fizičkim osobama, fizičkim osobama – obrtnicima/poduzetnicima, i pravnim osobama omogućava ostvarivanje prava iz upravne oblasti registriranja vozila sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama Bosne i Hercegovine. Ovim korakom zadovoljene su godinama izražene potrebe vlasnika oldtimera.

Prema novom pravilniku, visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registracijske pločice, kao i za registracijske tablice oldtimer vozila, iznosi 20 KM. Ostale naknade, koje su ostale na razini prethodnog pravilnika iz 2009. godine, kreću se od 5 KM za izdavanje potvrda o vlasništvu i registraciji, do 50 KM za registracijske pločice privremeno registriranih vozila.

Novčane naknade uplaćuju se na jedinstveni račun riznice Bosne i Hercegovine, a od ukupno prikupljenih sredstava, 30 posto čini prihod budžeta institucija BiH, dok 70 posto pripada nadležnim tijelima za registraciju motornih vozila.

Ovim pravilnikom, Vijeće ministara BiH nastoji poboljšati transparentnost i efikasnost postupka registracije vozila, prilagoditi se potrebama vlasnika oldtimera te osigurati adekvatne financijske resurse za održavanje sustava registracije vozila u zemlji.