Vlada HNK: Bez lažnih nada, nema novca za prosvjetare

U posljednjem obraćanju, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona istaknula je nedostatak financijskih sredstava za prosvjetne radnike, ali je istovremeno otvorena za povećanje plaća pod određenim uslovima.

Prema izvještaju, Vlada je detaljno informirala sindikalne čelnike o naporima koji su dosad uloženi u poboljšanje uslova rada i životnog standarda u obrazovnom sektoru. Međutim, zbog manjka priljeva sredstava u budžet u odnosu na planirano, nije moguće preuzeti dodatne financijske obveze. Istaknuto je da je prioritet Vlade očuvanje radnih mjesta u sektoru prosvjete, koji obuhvaćta čak 78 škola i brojne zaposlenike.

Vlada je sindikalnim predstavnicima predložila mogućnosti kao što su uvođenje mentora i savjetnika uz dodatak na platu od 3 do 5 posto, uz otvorenost za pregledavanje tih iznosa nakon godinu dana.

Uz to, Vlada je dosad osigurala sredstva za psihologe, sociologe i logopede u školama te smanjila broj učenika po razredu kako bi se očuvala kvaliteta obrazovanja. Asistentima u nastavi povećana su primanja i uvedena su prava na regres, godišnje odmore i naknadu za prijevoz. Također, povećani su i platni koeficijenti za spremačice u školama.

Uprkos trenuttnom nedostatku financija, Vlada je izrazila spremnost na povećanje plata
ako dođe do povećanja prihoda iznad planiranog. Trenutno je spremna potpisati obećanje da će povećanje plaća pratiti postotak rasta prihoda, no sve ovisi o budućem financijskom razvoju.

Related Posts