Visina plate u regionu: Slovenija drži prvo mjesto sa 1.477,34 eura, dok je u BiH prosječna plata 679.

Posted by

Prema podacima iz januara ove godine, Slovenija se ističe kao zemlja s najvišom prosječnom neto platom među bivšim republikama SFRJ, dok je Sjeverna Makedonija na posljednjem mjestu. Hrvatska, Crna Gora i Srbija također su visoko rangirane po visini prosječne plaće.

Bosna i Hercegovina bilježi ekonomski oporavak, s prosječnom neto platom od 679 eura i bruto od 1.051 euro. Najviše plate imaju zaposleni u IT sektoru, dok su najniže u tradicionalnoj prerađivačkoj industriji.

Slovenija dominira sa prosječnom neto platom od 1.477,34 eura, dok je prosječna bruto plata iznosila 2.317,82 eura. Iako su ovi podaci zabilježili pad u odnosu na prethodni mjesec, u poređenju s istim periodom prethodne godine, plate su porasle. Najviše plate zabilježene su u sektoru snabdijevanja električnom energijom i gasom, dok su najniže u ugostiteljstvu.

Hrvatska se nalazi na drugom mjestu s prosječnom neto platom od 1.239 eura, odnosno 1.695 eura bruto. Najviše plate zabilježene su u sektoru avio prevoza, dok su najniže u industriji proizvodnje odjeće.

Crna Gora nastavlja jačati svoju ekonomiju, s prosječnom neto zaradom od 819 eura, dok je bruto mjesečna plata 1.024 eura. Uspoređujući s prethodnim mjesecom, prosječna neto zarada je porasla.

Sjeverna Makedonija se nalazi na posljednjem mjestu s prosječnom neto platom od 643 eura, dok je bruto zarada bila 960 eura. Najbolje plate su u IT sektoru, dok su najniže u poljoprivredi.