Uznemirujući snimak: Dječaci maltretirali psa na Bjelašnici, stavljali mu snus u usta

Posted by

Uznemirujući video koji prikazuje zlostavljanje psa na Bjelašnici od strane dječaka starijih od 12 godina šokirao je javnost i izazvao oštre reakcije udruženja za zaštitu životinja, vlasti i građana. Snimak pokazuje jednog od dječaka kako prisiljava psa na konzumiranje opasnog duhanskog proizvoda snus, dok drugi snima čitav incident.

Udruženje za zaštitu životinja “Panter” se oglasilo povodom ovog brutalnog slučaja, ističući da su prikupili sve relevantne informacije i identificirali počinitelje kao maloljetnike od 12 godina. U saopšenju, udruženje izražava zabrinutost zbog propusta koji su doveli do ovog incidenta, uključujući pitanje kako su djeca dobila pristup opasnom duhanskom proizvodu, kao i odsustvo nadzora u apartmanu.

“Djeca su adekvatno kažnjena od strane roditelja, obećavajući da se ovakav nečuven čin neće ponoviti. Ipak, apelujemo na roditelje da preduzmu dodatne korake kako bi djeci pružili odgovarajuću edukaciju o odgovornom ponašanju prema životinjama,” naveli su iz Udruženja “Panter”.

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, također je reagirao na ovaj gnusan čin, ističući da zlostavljanje psa ne smije proći nekažnjeno. Premijer Uk je zatražio od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti. Nadalje, istakao je da je već formiran predmet i najavio sankcije za počinitelje u saradnji s upravom policije.

U vezi s tim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdilo je da su pokrenuli provjere u vezi s ovim slučajem te da će poduzeti odgovarajuće mjere prema počiniteljima. Javnost očekuje brza i odlučna reakcija institucija kako bi se osigurala pravda za zlostavljanje nemoćnog životinjskog bića na Bjelašnici.