Uvoz krompira i drvenih paleta zabranjen na graničnom prelazu Domaljevac-Bosanski Šamac zbog nepoštovanja fitosanitarnih uslova

Posted by

Federalna fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz 23.100 kilograma merkantilnog krompira iz Poljske na graničnom prelazu Domaljevac-Bosanski Šamac zbog nepoštovanja fitosanitarnih uslova. Prema saopćenju iz FUZIP-a, redovni inspekcijski nadzor je otkrio da pošiljka merkantilnog krompira nema ispravan i važeći fitosanitarni sertifikat, kao ni propisane dopunske izjave. Zbog toga pošiljka ne zadovoljava propisane fitosanitarne uslove za uvoz.

Također, na istom graničnom prelazu je zabranjen uvoz četiri drvene palete namijenjene transportu dijelova za auto-industriju iz Francuske. Utvrđeno je da ove palete ne ispunjavaju propisane fitosanitarne uslove jer nisu tretirane i označene u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Prema propisima, drveni materijal za pakovanje koji je proizveden od okorarnog drveta mora biti podvrgnut tretiranju određenom temperaturom u minimalnom vremenskom periodu kako bi se uništili potencijalni štetni organizmi.

Naloženo je vraćanje pošiljke krompira i paleta pošiljaocu, uz uništavanje na propisan način ukoliko povrat nije moguć.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *