,

Upor kašalj hara Balkanom

Posted by

Uporan kašalj stvara zabrinutost među građanima naše zemlje. Šest do osam sedmica trajanja kašlja bez drugih simptoma i bez reakcije na uobičajene terapije stavlja pacijente u nezgodnu situaciju. Doktori, posebno pulmolozi, suočavaju se s izazovom u postavljanju dijagnoze i traženju tačnog uzroka ovog kašlja koji se ne može pripisati alergijskim reakcijama.

Čini da ne postoji specifičan lijek za ovaj kašalj i da je najbolje sačekati da prođe sam od sebe. Međutim, preporučuje se da se, ako kašalj traje duže od 15 dana, pacijenti obavezno obrate ljekaru radi pregleda.

Iako zvuči nevjerojatno, uporni kašalj, koji ne prate drugi simptomi, obično spontano prestaje, no to se može dogoditi tek nakon više od mjesec dana. Liječnici su utvrdili da pacijenti nemaju simptome COVID-19 i da ova pojava nije povezana s koronavirusom.

Uzrok ovog kašlja, prema stručnjacima, leži u oštećenju sluznice dišnih puteva i zagađenom zraku. Kvaliteta zraka u urbanim sredinama može biti ozbiljan faktor iritacije dišnih puteva. Različiti štetni materijali, uključujući izduvne plinove, mogu nadražiti dišne puteve i uzrokovati kašalj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *