Ukinut PDV na doniranu hranu u BiH – Prijedlog zakona usvojen jednoglasno

Posted by

Delegati u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine su sa 13 glasova za, jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Svi 13 prisutnih delegata od ukupno 15 u Domu naroda podržali su ovu inicijativu koja će omogućiti doniranje hrane u vrijednosti od oko 130 miliona KM godišnje osobama koje sebi ne mogu priuštiti obrok dnevno. Ova inicijativa je također ranije jednoglasno usvojena i u Predstavničkom domu.

Kao dio ovog zakona, Upravni odbor Uprave za indirektno zaduživanje je obavezan da u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona donese podzakonski akt o provođenju.

Projekt “Niko gladan, niko sam” Fondacije Mozaik je utvrdio da je ukupna vrijednost donirane hrane u 2020. godini iznosila 82,7 miliona KM, od čega je 12,01 milion KM otišlo na plaćanje PDV-a. Analiza također pokazuje da je vrijednost uništene hrane u BiH tokom 2020. iznosila 126,6 miliona KM, dok se prema procjeni UN-a svake godine uništi 140.000 tona hrane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *