U Donjem Vakufu prvi u svijetu komercijalno proizvode organske krevete

Posted by

Nakon više od stoljeća tradicije u drvnoj industriji i proizvodnji građevinske stolarije, u Donjem Vakufu u pogonima smještenim na više od 35.000 kvadratnih metara za svjetsko, ali i domaće tržište proizvode namještaj.

Među više od dvije stotine modela kreveta posebno mjesto zauzima organski krevet, po čijoj su komercijalnoj proizvodnji prvi u svijetu.

Cilj im je da u ovoj plemenitoj priči ne samo udovolje tržištu nego osiguraju radna mjesta, sačuvaju šume, te potvrde vrijednost ručne izrade organskog kreveta koji bi vremenom postao dijelom porodičnog naslijeđa.

Kada su prije desetak godina preuzeli posrnulu firmu, koja je do rata bila lider u proizvodnji građevinske stolarije, sa zastarjelom tehnologijom i malim brojem kvalificiranih radnika, zatečeno stanje nije davalo izglede za uspjeh.

Nakon analize tržišta i opredjeljenja za proizvodnju namještaja, imali su dvije mogućnosti: uložiti u tehnologiju, za koju nisu imali obučen kadar, ili da s mladim ljudima, kojima je trebalo radno mjesto, krenu u potpuno drugačiju priču.

– Tehnološki, bilo je to možda puno lakše da se realizira kroz investiciju i da krenemo putem kojim ide većina kompanija, ali smo odlučili da pokušamo tu plemenitost koju ima naš čovjek, naš radnik pretvoriti u jedan proizvod – govori Ernad Smajić, glavni izvršni direktor kompanije Malak Janj.

Kada su se potvrdili na stranom tržištu sa skoro četiri hiljade kreveta mjesečno, koje rade od jelovog drveta, za čiju izradu i oplemenjivanje trebaju ruke, a ne mašine, odlučili su se na realiziranje vlastite ideje organskog kreveta, koji je prvo izložen na sajmu u Kelnu.

– Organski krevet nam je dao priliku da budemo prvi u svijetu koji su počeli komercijalno proizvoditi taj proizvod. Organski krevet je spoj plemenitosti rada naših majstora, naš majstorluk i povratak prirodi, da ne budemo okrutni prema njoj – objašnjava Smajić.

Na organskom krevetu, koji je svaki unikatan i potpuno razgradiv, sve je prirodno, bez bilo kakvih primjesa štetnih po zdravlje, zbog čega se sve više traži i na domaćem tržištu.

– Ovaj krevet malo je složenije proizvesti zato što je sve ručna obrada na njemu. Za proizvodnj treba izvjesno vrijeme. Jednostavno se montira, montiraju ga dva čovjeka za pet minuta – navodi kontrolor Ćamil Kišija.

I ono što je krajnji cilj više od dvije stotine zaposlenih u proizvodnji, koja je u potpunosti zaokružena, jeste da svojim organskim krevetom mijenjaju svijest. Kako bi on ne samo trajao cijeli život, nego postao i dijelom porodičnog naslijeđa. I naravno, potvrdili vrijednost znanja i umijeća ljudskih ruku koje ni jedna mašina ne može zamijeniti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *