U BiH kuće i stanovi dosežu vrtoglave iznose: Malo ko ima mogućnost kupovine

Posted by

Stručnjaci upozoravaju da su cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini dosegnule vrhunac, a s obzirom na slične trendove u Europskoj uniji (EU), predviđaju mogući trend stagnacije ili čak pada cijena. Pad zanimanja stranih kupaca za nekretnine u Hrvatskoj u prošloj godini rezultirao je korekcijom cijena kuća i stanova, što bi moglo ukazivati na sličan scenarij u BiH.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), cijene nekretnina na Jadranu pale su 1,4%, a u ostalim dijelovima Hrvatske za 1,9%, što predstavlja prvi put u tri godine da su cijene opale izvan Zagreba. Iako je rast cijena zabilježen u Zagrebu, stručnjaci ukazuju na usporavanje i pada interesa stranih kupaca.

U BiH, gdje su cijene nekretnina dosegle vrhunac u protekloj godini, stručnjaci sada posmatraju smanjenje broja transakcija i mogući pad cijena, posebno starijih objekata. Ova dinamika može biti posljedica općeg smanjenja interesa stranih investitora i kupaca nekretnina na globalnoj razini, a slični trendovi već su vidljivi u nekim zemljama Europske unije.