U avgustu počinje s radom tvornicu za preradu paradajza u Mostaru

Tvornica koja će obnoviti poljoprivrednu proizvodnju u Hercegovini dobila je prvi od niza savremenih strojeva za preradu, a početak prerade paradajza najavljen je već za avgust.

U mostarskom naselju Kruševo, uz cestu prema Čitluku, tvornica za preradu paradajza preduzeća Marinada svakodnevno dobiva najnoviju opremu koja će omogućiti preradu industrijskog paradajza. Očekuje se da će se već u avgustu obrađivati paradajz čiji je urod procijenjen na 4000 tona.

Nova oprema ističe se tehnološkim dosezima, kao što je pogon za sušenje koji može osušiti osam tona paradajza u samo četiri sata.

Sva oprema, uključujući pogone i linije, naručena je iz Republike Hrvatske od firmi Sinitech Industries d.o.o. iz Siska i Euclid d.o.o. iz Vinkovaca. Ukupno će biti instalirano sedam pogona i linija.

Jučer je završeno montiranje prvog pogona za sušenje voća, povrća i začinskog bilja, dok se montaža preostalih šest pogona planira do kraja avgusta. Ti pogoni bit će namijenjeni proizvodnji i pakiranju raznih proizvoda poput koncentrata paradajza, sušenog paradajza u maslinovom ulju, pelata, sjeckanog paradajza u limenci te raznih gotovih proizvoda na bazi paradajza i paprike.

Tvornica će također imati kapacitet za proizvodnju džemova, marmelada, ajvara te drugih proizvoda za salate, čime će dodatno obogatiti svoju proizvodnu ponudu.

Related Posts