Toplotni val je stigao u Evropu: Stručnjaci strahuju od visokog broja žrtava

Posted by

Južna Evropa i sjeverozapadna Afrika suočavaju se s izuzetno visokim temperaturama usred toplotnog vala koji bi mogao oboriti rekordne temperature. Prema izvještaju BBC-a, područja Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske suočit će se s temperaturama koje će premašiti 40 stepeni Celzijusa. U Italiji se očekuje da će temperature doseći čak 48,8 stepeni, što je dovelo do izdavanja crvenog upozorenja za 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

Prvi smrtni slučaj povezan s toplotnim udarom već je zabilježen u sjevernom dijelu Italije. Muškarac u četrdesetim godinama kolabirao je na poslu bojanja zebri u gradu Lodi i kasnije preminuo u bolnici. Turisti također pate od toplotnih udara, a jedan Britanac je kolabirao ispred Koloseuma u Rimu.

Meteorološka služba u Italiji nazvala je ovaj toplotni val “Kerber”, po čudovištu s tri glave. Prognoze sugeriraju da će temperature doseći vrhunac u petak, a zatim se očekuje nastavak vrućina tijekom vikenda.

Strahovi od visokog broja žrtava rastu s obzirom na prethodne smrtnosti uzrokovane vrućinom. Prošle godine je u Evropi više od 60.000 ljudi umrlo zbog ekstremnih vrućina, a stručnjaci upozoravaju da bi ova godina mogla donijeti još veći broj smrtnih slučajeva.

Klimatske promjene su uvelike odgovorne za češća razdoblja ekstremne vrućine i obaranje rekordnih temperatura. Prema Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze, lipanj 2023. godine bio je najtopliji mjesec ikad zabilježen na globalnoj razini.

Uz porast svijesti o klimatskim promjenama, stručnjaci upozoravaju da su hitne mjere za prilagodbu i ublažavanje ekstremnih vremenskih uvjeta ključne kako bi se zaštitili životi i osigurala održivost planete u budućnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *