Stigle prve reakcije na popis zgrada za rušenje u Mostaru: Nezapamćeni kulturocid!

Posted by

U Mostaru su se razbuktale polemike nakon što je Grad objavio službeni popis ruševnih i devastiranih objekata koje planira ukloniti. Prve reakcije stižu od građanskih udruženja, arhitekata i boraca koji izražavaju svoje nezadovoljstvo s pristupom Gradske uprave.

Mostarski krug, udruženje građana, ističe da je iako je potrebno riješiti problem ruševina koje prijete građanima i sprječavaju urbanistički razvoj, pristup Grada ocjenjuju “zbrzanim i ishitrenim”. Posebno su zabrinuti što su na popisu objekti koji su zaštićeni spomenici kulture, čak i nacionalni spomenici.

U njihovoj reakciji naglašavaju da je nedostajalo ozbiljno planirane press konferencije, te izražavaju sumnje u pripremu i informiranje javnosti. Aktivisti Mostarskog kruga smatraju da je ovakav pristup neuspješan te pozivaju na ozbiljnu javnu i stručnu raspravu koja uključuje lokalne arhitekte, inženjere, planere prostora i kulturne radnike.

Posebna pažnja usmjerena je prema planiranom uklanjanju objekta Doma Armije, koji su građani namjeravali rekonstruirati u Memorijalni centar. Kritike su također upućene prema planiranom rušenju kuće Mujage Komadine, bivšeg gradonačelnika, koja ima historijski i kulturni značaj.

Jedinstvena organizacija boraca Grada Mostara također izražava zabrinutost, ističući da će rušenje objekta Doma Vojske Federacije BiH predstavljati “zločin” te da su spremni braniti objekt zakonskim sredstvima.

U sklopu plana, na popisu se nalazi i kuća Mujage Komadine, čiji su aktivisti zabrinuti da bi se rušenjem mogla otvoriti mogućnost za novu stanogradnju. Također, ističu planirano rušenje Sahat kule kao potencijalni kulturocid.

Grad Mostar planira ukloniti objekte na 57 lokacija, a vlasnici su pozvani da ih sami uklone ili će to učiniti Grad o svom trošku. Ova inicijativa izaziva različite reakcije u javnosti, dok se gradonačelnik poziva na nužnost rješavanja problema ruševina koje su već godinama ruglo grada.