Sramotno: Objavljen novi snimak zlostavljanja štićenika u Zavodu “Pazarić”

Posted by

Uznemirujući snimci nasilja nad štićenicima Zavoda “Pazarića” izašli su u javnost, podižući ozbiljna pitanja o tretmanu i zaštiti osoba s posebnim potrebama. Snimci, koje je objavila ekipa Al Jazeera Balkans, prikazuju šokantne scene zlostavljanja nad dječakom od strane jedne zaposlenice ustanove.

Na snimku se jasno vidi kako ženska zaposlenica udara štićenika, istovremeno naređujući mu da “začepi”. Ovaj potresan materijal navodno je snimljen ove godine, a prema riječima jednog od uposlenika Zavoda “Pazarića”, takvi incidenti su nažalost svakodnevna pojava, ostavljajući štićenike u strahu i nepotrebnom stresu. Upkos tome što je osoblje obaviješteno da se ne smije koristiti nasilje prema štićenicima, ovaj slučaj ukazuje na ne samo individualno zlostavljanje već i širi sistemski problem.

Uposlenik Zavoda koji je podnio prijavu tvrdi da su mnogi svjedoci ovog nasilja, ali da se malo toga preduzima kako bi se zaštitili štićenici.

On dodaje: “Svi su upoznati s onim što se dešava. Pokušajte samo pokušati zagrliti jednog od korisnika i vidjet ćete koliko su uplašeni i kako se instinktivno brane”, javlja Avaz.

Ovo nije prvi put da Zavod “Pazarić” dolazi u centar pažnje zbog svojih kontroverznih praksi. Prije nekoliko godina, objavljen je snimak koji je prikazivao štićenike vezane za radijatore, dodatno osnažujući zabrinutost javnosti i organizacija za ljudska prava.

Općinski sud u Sarajevu već je ranije donio presude protiv trojice bivših direktora Zavoda “Pazarić”, osudivši ih na ukupno 13 i po godina zatvora zbog nesavjesnog postupanja, povrede prava štićenika te propusta u nadzoru i praćenju njihovog fizičkog i duševnog stanja. Međutim, ovi novi snimci ukazuju na to da problemi unutar ustanove nisu riješeni te da je potrebno daljnje djelovanje kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit štićenika.

Dok ovi uznemirujući događaji šokiraju javnost, naglašava se važnost uspostavljanja čvrstog sistema nadzora i odgovornosti unutar ustanova koje skrbe o najosjetljivijim članovima društva, te osiguravanje da se ovakvi slučajevi nasilja više nikada neće ponoviti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *