Sjajne vijesti za bh. dijasporu: Prvi avion sletio iz Geteborga, najava novih letova

Posted by

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je ostvaren značajan korak u razvoju avioindustrije Bosne i Hercegovine. Prvi let kompanije Ryanair na relaciji Geteborg – Sarajevo uspješno je realiziran, što predstavlja važan trenutak za glavni bh. grad i potencijalni zamah turizmu i ekonomiji regije.

Saradnja između Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, putem zajedničkog javnog poziva o subvencioniranju aviosaobraćaja, omogućila je ostvarenje ove aviodestinacije. Uvođenje ove linije označava tek početak planirane saradnje s kompanijom Ryanair, nakon više od godinu dana pregovora.

Predsjednik Turističke zajednice KS, Haris Fazlagić, istakao je da otvaranje novih aviolinija stvara mogućnosti za dolazak većeg broja turista u KS, što je ključno za daljnji razvoj turističkog sektora. Planovi uključuju širenje mreže destinacija iz Sarajeva te poticanje turizma i putovanja u regiji.

Direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Vedrana Vikić, naglasila je da se očekuje i realizacija ostalih aviooperacija s pet atraktivnih evropskih destinacija u narednim danima, što će dodatno obogatiti ponudu letova iz Sarajeva.

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, najavio je u novembru 2023. godine da će Ryanair od aprila 2024. uvesti pet direktnih aviolinija iz Sarajeva, otvarajući puteve za Brisel, Geteborg, London, Memingen i Milano. Planira se preko 20 letova sedmično, s očekivanih 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.

Ovaj korak ne samo što potvrđuje ulogu Međunarodnog aerodroma Sarajevo kao važnog čvorišta u regionu, već i pruža nove mogućnosti za povezivanje Bosne i Hercegovine s evropskim destinacijama. Uz daljnje planove za proširenje mreže aviolinija, očekuje se rast turizma i ekonomska korist za čitavu regiju.