Sindikat u Sarajevu predlaže ukidanje eksterne mature u školama

Posted by

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine sa svojim kantonalnim odgovorom u Kantonu Sarajevo istakao je inicijativu za ukidanje eksterne mature u osnovnim školama. Prema sindikatu, ova praksa koja je već godinama prisutna unosi velike promjene, kako za đake, tako i za roditelje i nastavnike.

U svom zvaničnom saopćenju, sindikat je naglasio da je prvotno postojala ideja da se eksterna matura uspostavi na nivou države, ali da od toga nije bilo nikakvih konkretnih koraka. Umjesto toga, eksterna matura je ostala samo u Kantonu Sarajevo, što je izazvalo pitanje zašto se to dogodilo.

Primjer Tuzlanskog kantona, koji je nedavno izglasao ukidanje polaganja eksterne mature za učenike osnovnih i srednjih škola, predstavlja pozitivan korak koji Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja želi vidjeti i primijenjen u Kantonu Sarajevo.

“Ovom inicijativom želimo da naglasimo da nismo protiv učenja, već suprotno, ali smatramo da eksterna matura ne može biti mjerodavna za upis u srednju školu. Nemojte da djecu i pored redovnih školskih obaveza dodatno ‘stresiramo’ eksternom maturom. Sugerišemo Vam da razmislite o tzv. Njemačkom sistemu u kojem se djeca usmjeravaju, odnosno preusmjeravaju u srednje škole koje odgovaraju njihovim kompetencijama”, poručuju iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kanton Sarajevo.

Sindikat ističe da je njihov cilj poboljšanje obrazovnog sustava i stvaranje okoline u kojoj će učenici imati priliku razviti svoje vještine i talente bez nepotrebnog pritiska eksterne mature. Njemački model obrazovanja, koji se temelji na usmjeravanju učenika prema školama koje odgovaraju njihovim sposobnostima i interesima, može poslužiti kao inspiracija za unapređenje trenutnog sistema.

Sindikat također poziva roditelje, nastavnike i nadležne institucije da podrže ovu inicijativu kako bi se osiguralo kvalitetno obrazovanje i razvoj mladih talenata u Kantonu Sarajevo. Uklanjanjem pritiska eksterne mature, omogućit će se učenicima da se fokusiraju na svoje akademske ciljeve i postignuća, bez nepotrebnog stresa i opterećenja.

Učenici su srce obrazovnog sistema, a promjene koje Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH predlaže, mogu doprinijeti stvaranju inspirativnog okruženja koje će podržati njihovu želju za učenjem i usavršavanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *