Rekordne cijene: Četveročlana porodica treba izdvojiti i do 5.000 KM za prosječan boravak na moru

Posted by

Ljeto na obali mora, nekad san mnogih bh. građana, postaje sve nepristupačnije putovanje. Analiza troškova otkriva rekordne cifre za 2024. godinu, prijetivši da godišnji odmor pretvore u luksuz kojeg si većina teško može priuštiti.

Dok se rani booking za Antaliju nudi već od 1129 KM po osobi, a za Tunis od 895 KM, cijene na Jadranu postavljaju izazove. Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu košta malo iznad hiljadu KM, ističući razliku u pristupačnosti između domaćih i stranih destinacija.

Za četveročlanu porodicu, sedam dana na Jadranu mogu koštati i više od 3.000 KM, samo za smještaj. Dodajući putovanje, hranu i turističke aktivnosti, prosječna porodica treba izdvojiti do 5.000 KM za boravak na moru.

Iako Crna Gora nudi nešto bolje cijene, hoteli su dignuli tarife, stvarajući izazov za putnike. Privatni apartmani u Budvi kreću se između 100 i 150 KM, ali dodatni troškovi mogu povećati račun.

Osim visokih cijena smještaja, troškovi restorana i aktivnosti na odmoru mogu biti šokantni. U Dubrovniku, parking premašuje 10 eura, kugla sladoleda košta pet eura, dok se cijena kafe na Stradunu penje na 6,5 eura. Za hamburger u Rovinju gosti moraju izdvojiti čak 22 eura, dok izlazak na pizzu košta 12 do 15 eura po obroku.

Dok rekordne cijene ljetovališta stvaraju izazove, putnici razmatraju alternativne opcije. Rani booking izgleda primamljiv, ali pravo je pitanje – gdje se krije oaza pristupačnosti? Možda je vrijeme da bh. građani istraže destinacije koje neće opteretiti njihov budžet, dok i dalje očuvavaju ljepotu ljetovanja.