,

Prošlo je vrijeme dominacije Golfa: Ovo je najprodavaniji automobil u Evropi

Posted by

U eri elektrifikacije i snažne konkurencije, Dacia Sandero se ističe kao neprikosnoveni lider među evropskim automobilima, zadržavajući titulu najprodavanijeg modela čak i dok se tržište transformiše pod utjecajem električnih vozila, piše Respekt.ba.

U prvih deset mjeseci ove godine, Dacia Sandero je ostvarila zavidnih 184.088 prodanih primjeraka, što je minimalno nadmašilo impresivan rezultat Teslinog Modela Y s 183.799 prodanih jedinica na tržištima EU, EFTA-e i Velike Britanije. Ovaj podatak potvrđuje da ekonomska cjenovna politika Sandera i dalje privlači široku paletu kupaca, pružajući im pristupačnost bez kompromisa na kvalitetu i performanse.

Iako su mnogi očekivali da će električni val potpuno promijeniti pejzaž automobilske industrije, Sandero pokazuje da je tradicionalna snaga benzinskih modela još uvijek vrlo relevantna. Svojim privlačnim dizajnom, praktičnošću i pristupačnom cijenom, Sandero odražava potrebe širokog spektra potrošača u Evropi.

Na drugom mjestu po prodaji nalazi se Tesla Model Y, simbol električne revolucije u automobilskoj industriji. Svojim 183.799 prodanih primjeraka tokom istog razdoblja, Model Y pokazuje snažan interes potrošača za električnim vozilima. Iako nije uspio premašiti Sandero u broju prodanih jedinica, Model Y ostaje ključni akter u procesu elektrifikacije evropskog tržišta.

Volkswagen T-Roc se smjestio na treće mjesto s 164.833 prodanih primjeraka, dok je nekadašnji bestseler, Peugeot 208, zauzeo četvrto mjesto s 163.672 prodana primjerka. Renault Clio zaokružuje top 5 sa 154.493 prodanih jedinica ove godine.

Ovim impresivnim rezultatima, Dacia Sandero ne samo da potvrđuje svoju vodeću poziciju među evropskim potrošačima, već i šalje snažnu poruku autoindustriji – da pristupačnost, praktičnost i kvaliteta i dalje igraju ključnu ulogu u odabiru vozila, bez obzira na snažnu prisutnost električnih modela na tržištu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *