Produžen pritvor zlostavljaču žena Damiru Pejoviću optuženom za otmicu

Posted by

Damir Pejović, koji je 2017. godine osuđen za zlostavljanje i držanje u ropskom odnosu državljanke Njemačke T.D., ponovno je privukao pažnju javnosti nakon što mu je 3. augusta ove godine produžen pritvor za naredna dva mjeseca. Pejović je bio osuđen na dvije godine i mjesec zatvora za svoje brutalne postupke prema T.D., a sada mu se ponovno sudi zbog optužbi za otmicu i silovanje.

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Pejović se tereti da je u periodu od oktobra 2020. do januara 2023. godine protupravno ograničavao slobodu kretanja T.D., prisiljavajući je da konzumira nepoznate supstance koje su je onesposobljavale. Uz to, fizički je napadao žrtvu i kontinuirano prisiljavao na spolni odnos.

Jedan od posebno uznemirujućih detalja iz optužnice jest da je Pejović, koristeći zastrašivanje i prisilu, natjerao T.D. da se postavi ispred vozila koje je upravljao, prijeteći da će je pregaziti i slomiti joj noge. Ova zastrašujuća situacija ogleda se u užasnim uvjetima koje je T.D. prolazila, suočena s fizičkim i emocionalnim nasiljem.

Optužnica također navodi da je Pejović, koristeći taktiku prisiljavanja žrtve da konzumira nepoznate supstance, ostvarivao kontrolu nad njom i prisiljavao ju na seksualne odnose. Navedeno je da je T.D. bila prisiljena stupiti u seksualne odnose s Pejovićem, uvjetovana strahom za vlastiti život i plašenjem pred njegovom brutalnošću.

Pejovićeva prošla osuda, u kojoj je osuđen za zlostavljanje i držanje u ropskom odnosu državljanke Njemačke, otkriva kontinuiranu uzorkovanost njegove nasilne naravi. Njegovo ponovno suočavanje s pravdom svjedoči o odlučnosti pravosudnog sistema da zaštiti žrtve i kazni počinitelje nasilja.

Ovaj slučaj ukazuje na važnost i nužnost stalne borbe protiv nasilja nad ženama te pružanja podrške i zaštite žrtvama. Sudski postupak protiv Damira Pejovića ne samo da traži pravdu za T.D., već također šalje snažnu poruku društvu da se takvo nasilje neće tolerisati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *