U toku uređenje Velikog parka na Ilidži koji je napravljen tokom austrougarske vladavine

Posted by

Ilidža, jedna od općina koja ima bogatu historiju i prirodnu ljepotu, sada doživljava preporod kroz obnovu svog značajnog Velikog parka. Načelnik općine Nermin Muzur iz stranke NiP (Narod i pravda) istakao je važnost ovog projekta, naglašavajući da je ova obnova omogućila pretvaranje zapuštenog prostora u vitalnu kulturnu i društvenu sredinu.

Godinama zapostavljen, Veliki park na Ilidži sada se ponovno pretvara u mjesto koje će služiti kao srce lokalnih dešavanja. Muzur je istakao da je očuvanje prirodnog ambijenta bilo ključno prilikom uređenja, te da je posebna pažnja posvećena očuvanju zrelih stabala koja su činila ovaj park. Njegova vrijednost nije samo u površinskom izgledu, već i u svojoj historijskoj pozadini koja datira još iz Austrougarske perioda.

Obnovljeni park će služiti kao multifunkcionalno mjesto, posebno prijatno tokom vrućih ljetnih dana. Muzur je istakao da će se u ovom parku održavati različite kulturne i društvene aktivnosti kao što su izložbe, prezentacije, manje priredbe i muzički koncerti. Ova vizija parka kao živahnog središta događanja pomaže oživljavanju općinske zajednice i omogućava građanima da se povežu kroz raznovrsne kulturne događaje.

Veliki park ima poseban značaj jer se u njemu nalazi Spomen-kosturnica borcima Narodnooslobodilačke borbe, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovaj spomenik podsjeća na hrabrost i žrtvu ljudi u borbi za slobodu i nezavisnost.

Uz obnovu Velikog parka, Ilidža također dobija još jedno novo središte – centralni trg nazvan po košarkašu Sabitu Hadžiću. Otvorenje trga je zakazano za 12. august uz koncert popularnog izvođača Dženana Lončarevića. Ova inicijativa spaja sportski duh i kulturnu baštinu općine, te čini trg mjestom susreta i slavlja.

Osim toga, na obali Željeznice nedavno je otvoren i Sportsko-rekreativni centar “Čarli”, nazvan po komandiru voda Četvrte motorizirane brigade AR BiH, Emiru Boguniću Čarliju. Ovaj centar donosi dodatne mogućnosti za rekreaciju i okupljanje građana.

S obnovljenim Velikim parkom i novim kulturnim i rekreativnim centrima, Ilidža postaje živo središte koje promoviše zajedništvo, kulturu i aktivno provođenje slobodnog vremena. Ovi projekti ne samo da obogaćuju lokalnu zajednicu, već i pružaju prostor za raznolike događaje i interakciju, čineći Ilidžu još privlačnijom destinacijom za život i posjetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *