Prije 5 godina ste za 100 hiljada KM mogli kupiti dvosoban stan, a danas?

Posted by

Nekretnine u Bosni i Hercegovini postaju sve više neuhvatljive za prosječnog kupca, dok cijene stanova nezaustavljivo rastu, stvarajući pravi izazov za mlade porodice i pojedince koji traže svoj dom u ovoj državi.

Prije samo pet godina, za 100 hiljada KM mogli ste kupiti stan od oko 50 kvadrata, dok danas za isti iznos jedva da možete kupiti manju garsonijeru.

Prema riječima agenata za nekretnine, cijene kvadrata stana u staroj gradnji kreću se od 2 000 do najviše 3 000 KM, dok nova gradnja doseže od 3 700 do 4 000 KM po kvadratu u Mostaru, dok je prosječna cijena stana u novogradnji u Sarajevu je u 3. kvartalu 2023. iznosila 3.543 KM/m2.

Iako se svako može odlučiti prodati svoju nekretninu po željenoj cijeni, neki smatraju da su cijene starih stanova malo nerealne. Na stranicama za prodaju stanova, nerenovirani stanovi prodaju se po 3 500 KM, a neki malo uređeniji po 4 000 KM pa i više.

Međutim, iako su neki stanovi renovirani, to ne opravdava previsoke cijene ako se ne pruža dodatna vrijednost.

Nedostatak novogradnje i ograničena ponuda novih stambenih jedinica doprinose trendu trenutnog divljanja cijena nekretnina u gradovima.

Cijene nekretnina dosegle su nebo, stvarajući pravi izazov za prosječne kupce. No, ostaje pitanje – je li to krajnja granica ili cijene mogu ići još više?