Poznato kakvo nas vrijeme očekuje do srijede

Posted by

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Hercegovini i na sjeverozapadu Bosne je zabilježena slaba kiša.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 1; Ivan Sedlo 8; Sarajevo, Sokolac, Srebrenica 9; Doboj, Livno, Tuzla, Zenica 10; Banja Luka, Bihać, Gradačac, Sanski Most, Zvornik 11; Bijeljina, Široki Brijeg 12; Mostar, Trebinje 13; Neum 18; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 945 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje u sjevernim, sjeverozapadnim područjima Bosne i na sjeverozapadu Hercegovine su poslije podne mogući jači pljuskovi, rijetko praćeni gradom. U večernjim satima kiša u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temparatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana su mogući slabi lokalni pljuskovi. Tokom noći se očekuje kiša. Dnevna temperatura oko 19 °C.

Biometeorološka prognoza: Promjenljive vremenske prilike pretežno će uzrokovati lošije raspoloženje većine populacije, a kod hroničnih bolesnika i meteoropata povremeno će dovoditi do nešto jačih tegoba tokom dana. Pri tome je, uz ne suviše visoke temperature i sa dosta svježine, moguće i izvjesno olakšanje, osobito u noći, uz mirniji san.

U nedjelju 14. maja – oblačno. U jutarnjim satima i dio prijepodneva kiša ili lokalni pljuskovi u većem dijelu naše zemlje. U ostatku dana padavine praćene grmljavinom, uglavnom, u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći u većini područja. Obilnije padavina na sjeveru, sjeverozapadu Hercegovine i u Krajini. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Poslije podne u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jaki udari jugoistočnog vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 14 do 20, na sjeveroistoku Bosne do 23 °C.

U ponedjeljak 15. maja – oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine u većem dijelu naše zemlje. Očekivana količina padavina u Hercegovini od 50 do 80, lokalno na sjeveru i sjeverozapadu Hercegovin do 120, a u ostatku zemlje, uglavnom, između 20 i 40 l/m2. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 20 °C.

U utorak 16. maja – prije podne oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Poslije podne padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje prestanak padavina i djelimično razvedravanje. Vjetar uimjeren do pojačan, povremeno sa jakim udarima, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 21, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 °C.

U srijedu 17. maja – oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 22 °C.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *