Povećanje penzija u Njemačkoj: Kako će se izračunavati i šta to znači za radnike iz BiH

Posted by

U ljeto 2024. godine, Njemačka planira povećanje penzija, što će utjecati na radnike koji su godinama doprinosili njemačkom penzionom sistemu. Ovo povećanje će se odraziti na neto penzije, a izračunavanje istih uključuje niz faktora koji zajedno oblikuju konačni iznos koji će penzioneri primati.

Godišnji bruto dohodak igra ključnu ulogu u izračunu penzije. Za svaki euro bruto dohotka, dodjeljuje se određeni broj bodova.

Razumijevanje važnosti dugogodišnjeg rada u Njemačkoj. Što je duže razdoblje rada, to će penzioneri akumulirati više bodova, što pozitivno utječe na visinu njihove penzije.

Faktori pristupa i penzije dodatno oblikuju konačni iznos penzije. Ovi faktori uzimaju u obzir individualne karakteristike i uvjete penzioniranja.

Trenutna vrijednost penzije redovno se usklađuje kako bi odražavala ekonomske promjene.

Prema podacima Njemačkog penzionog osiguranja, uzimajući u obzir prosječnu zaradu u Njemačkoj 2024. godine, evo primjera mjesečnih penzije nakon 45 godina rada za različite bruto plaće:

2.000 eura (3.911 KM) bruto dohodak: Penzije od 895,28 eura (1.750,78 KM)
4.500 eura (8.800,04 KM) bruto dohodak: Penzijaod 2.014,37 eura (3.939,23 KM)

Ova simulacija temelji se na pretpostavci da bruto dohodak i prosječna plaća ostaju nepromijenjeni toekom cijelog radnog vijeka.

Iznimno je važno napomenuti da mnogi radnici iz Bosne i Hercegovine također rade i žive dugi niz godina u Njemačkoj, doprinoseći penzijskom sistemu. Ova poboljšanja u penzijama također će imati pozitivan utjecaj na njihove buduće penzije, pružajući stabilnost i sigurnost u njihovim godinama penzionisanja.

Prema stručnjacima buto penzije će i dalje rasti, ali se ističe da će rast penzija biti umjereniji u odnosu na rast primanja. Ovo povećanje penzija u Njemačkoj donosi olakšanje i za radnike iz BiH koji su godinama ulagali u njemački radni sistem.