Povećanje penzija u Federaciji BiH: Evo koliko će para biti više na računu

Posted by

Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) održao je vanrednu sjednicu na kojoj je donesena odluka o akontativnom usklađivanju penzija za pet posto od januara 2024. godine. Ovo povećanje predstavlja odgovor na pozitivne ekonomske trendove u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je stopa rasta BDP-a za ovu godinu iznosila 6,2 posto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 posto.

Očekuje se da će penzioneri već u februaru ove godine primijetiti poboljšanje na svojim računima, s obzirom na planiranu isplatu akontacije u iznosu od pet posto. Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, potvrdio je da će penzioneri dobiti više penzije, s očekivanom isplatom najvjerojatnije 5. februara.

Najniža penzija, koja je trenutno 538,27 KM, porast će na 565 KM, dok će prosječna samostalna penzija, koja iznosi 675,57 KM, biti povećana na 709,34 KM. Ovo povećanje od pet posto predstavlja značajan korak prema poboljšanju životnog standarda penzionera u Federaciji BiH.

Podsjetimo, ovo akontativno usklađivanje događa se nakon usvajanja budžeta FBiH, stvarajući povoljne uslove za penzionere da dobiju dodatnih pet posto na svojim penzijama. Također, treba napomenuti da će konačan iznos usklađivanja biti poznat 15. aprila, kada će biti izračunat na temelju stope rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.