Potresna poruka majke, djevojčice Nađe koja je izgubila bitku s morbilama

Posted by

Dragana Petrović, majka malene Nađe Petrović, koja je sa samo 3 godine preminula od morbila, poželjela je svima srećan najveći pravoslavni praznik i prisjetila se posljednjeg Božića koji je provela sa svojom djevojčicom.

“Mir Božiji, Hristos se rodi! Srećan Bozić svima koji slave! Šesti Božić bez nje, posljednji zajednički proslavile smo zajedno, u 4 zida bolničke sobe, one bolnice koja joj je oduzela život, i ako je sve tako bilo, najljepši je bio to Božić u mom životu, i da mogu da dobijem još jedan samo sa njom srce bih iz grudi iščupala, 10 dana poslije Božića ja joj glasa nisam čula više, i nikada više neću. Ovu sliku sam tada slikala, ‘svađale’ smo se ko će da pojede posljednje parče torte koju nam je baba poslala… Sa njom mi je svaki dan Božić bio! Sunce moje”, napisala je Dragana uz fotografiju malene Nađe koja ljutito gleda u kameru.

Podsjetimo, Nađa je imala autoimunu bolest, te nije smjela da primi MMR vakcinu. Međutim, živjela je sasvim normalan život, a po njenom ponašanju i živahnosti niko nije mogao da primijeti da od nečega boluje.

Razdragano i sretno dijete pred kojim je svjetla budućnost bila je sve do 4. januara 2018. godine, tada je za porodicu Petrović počeo pakao kom se nisu nadali.

“Tog 4. januara otišli smo na redovnu terapiju u KC Kragujevac, a tada je već uveliko trajala epidemija morbila. Normalno smo smještene u sobu, a sutradan je u tu sobu ubačeno i dijete koje je imalo konjuktivitis, kašalj i visoku temperaturu, te smo poslije saznali da ima morbile. Zbog nedostatka mjesta ono je ubačeno kod nas i Nađa se naravno zarazila. Oko 9. januara ona je prebačena na Institut za majku i dijete.

Na premještaju nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim djetetom, pa smo opet bili u četvorokrevetnoj sobi sa ostalom djecom. Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu koja nikako nije mogla da se obori i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, cijelu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči, ali čula me je, to znam”, ispričala je Dragana ranije.

Onda se 20. januara stanje djevojčice se pogoršalo, piše portal srpskainfo.

Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik koji je primala nije zadovoljavao njene potrebe. Nekoliko dana kasnije prebačena je na intenzivnu njegu, a od tada njeno stanje se nije promijenilo. Četvrtog aprila porodica dobija one najgore vijesti – djevojčica je izgubila bitku.

“Život mi se u momentu promijenio iz korijena, patimo zbog jedne sekunde nepažnje i Nađe više nema. Krivim i sebe, stalno se pitam zašto sam je odvela baš tog dana u bolnicu. Moja starija kćerka je imala samo 5 godina kada je Nađa umrla i to je veoma teško podnijela.

Ona me sada ispituje da li je vakcinisana, da li će se zaraziti, veoma je uplašena. Nakon Nađe dobili smo još jedno dijete, ono je takođe vakcinisano. Ne bih nikada sebi ponovo dozvolila da dođem u tu situaciju”, kaže Dragana.