Porast broja cyber-napada u bh. firmama: Na meti i organizacije

Posted by

Pstotak pogođenih organizacija u pet je godina porastao s 55% (2018.) na 72,7% (2023.). Taj loš svjetski trend ne zaobilazi ni BiH i regiju, gdje se bilježi porast broja kibernetičkih napada u domaćim firmama i organizacijama.

U svjetlu sve češćih napada ransomwarea na organizacije, IT stručnjak Denis Mihić naglašava nužnost edukacije kako bi se smanjio rizik od kibernetičkih prijetnji. Najavljuje konferenciju “Vision Days IT”, koja će se održati 23. i 24. maja u Mostaru, s fokusom na praktične primjere i studije slučaja iz područja cyber-sigurnosti.

Mihić ističe da su kibernetički napadi postali globalni problem te da je važno educirati sve zainteresirane strane. Konferencija “Vision Days IT” okupit će više od 200 sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine, nudeći im 20 predavanja s “case study” pristupom.

Ova konferencija, prema Mihićevim riječima, posebna je jer je usmjerena prema običnim ljudima, zaposlenicima koji se suočavaju s izazovima cyber-sigurnosti, te menadžmentu firmi.  Predavanja će biti temeljena na stvarnim primjerima s kojima su predavači susreli tokom svojeg dugogodišnjeg iskustva.

Mihić izražava uvjerenje da će sudionici konferencije izaći s obnovljenim pogledima na IT sigurnost, a najava ove edukativne inicijative dobila je podršku Grada Mostara kao jednog od pokrovitelja događaja.