Pale cijene goriva širom BiH

Posted by

Prema jutrošnjim podacima Federalnog ministarstva trgovine, stanovnici Bosne i Hercegovine zabilježen je pad cijena goriva širom zemlje.

U Sarajevu, najniža cijena benzina iznosi 2.46 KM po litri, dok je cijena dizela sada 2.31 KM po litri. U Mostaru, situacija je slična, s najnižom cijenom benzina od 2.41 KM po litri i najnižom cijenom dizela od 2.36 KM po litri.

U Banja Luci, cijena dizela se kreće oko 2.39 KM po litri, dok je cijena benzina nešto viša i iznosi 2.55 KM po litri. Ipak, i ovdje se primjećuje pad cijena u odnosu na prethodne periode. Tuzla je još jedan grad u kojem su cijene goriva pale. Najniža cijena benzina u Tuzli iznosi 2.41 KM po litri, što je niže nego u Sarajevu, dok je cijena dizela ista.

Smanjenje cijena goriva u Bosni i Hercegovini rezultat je padanja cijene barela nafte na svjetskim berzama. Trenutno se cijena barela nafte kreće blizu 75 dolara, što je niže u odnosu na prethodne periode. Također, na tržištu postoji višak nafte, što je dodatno utjecalo na smanjenje cijena goriva.

Potrebno je pratiti daljnji razvoj cijena goriva i vidjeti hoće li pad nastaviti ili će doći do promjene. U svakom slučaju, trenutno stanje nudi nešto olakšanja za vozače i potrošače u Bosni i Hercegovini, dok istovremeno otvara prostor za razmišljanje o dugoročnim rješenjima za stabilnost cijena goriva i energetske održivosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *