Od ovog ljeta veće penzije i onima u BiH koji su ih zaradili u Njemačkoj

Posted by

Nedavne izmjene u Njemačkoj izazivaju promjene po radnike, dok dijaspora istovremeno uživa u povratku u rodnu Bosnu i Hercegovinu tokom praznika. Savezna vlada je donijela odluke koje će uticati na ekonomsku dinamiku zemlje, a građani, kako domaći tako i radnici iz inostranstva, osjećaju promjene na više nivoa.

Savezna vlada uvodi promjene u osiguranje i poreze, rezultirajući manjim neto primanjima za mnoge zaposlene. Povećanje doprinosa za osiguranje direktno će se odraziti na visinu plaća, što znači da će mnogi radnici dobiti manje na svojim računima. Ova mjera će stupiti na snagu od 1. januara 2024. godine.

Dok radnici u Njemačkoj osjećaju teret ovih ekonomskih promjena, dijaspora koja trenutno boravi u Bosni i Hercegovini dijeli svoja iskustva života i rada u inozemstvu.

Jedan od sagovornika ističe kako je atmosfera na radnom mjestu evoluirala od discipliniranog i radnog okruženja do situacije gdje se radna snaga često ne posvećuje poslu kako bi trebala. Poteškoće u komunikaciji zbog jezičnih barijera dodatno su otežale radnu situaciju.

Uprkos izazovima, dijaspora ističe da se povremeni povratak u rodni kraj tokom praznika doživljava kao dragocjeno vrijeme provedeno sa porodicom i prijateljima.

S druge strane, savezna vlada nastoji ublažiti utjecaj novih mjera uvodeći dodatke za rad od kuće. Radnici koji predaju poreznu prijavu za 2023. godinu imat će priliku ostvariti bonus od 600 eura, a dodatak za kućni ured bit će produžen i poboljšan. Vlada želi podržati radnike koji rade od kuće, nudeći im financijsku nadoknadu za povećane troškove uzrokovane inflacijom i rastom cijena energije.

Uprkos izazovima i manjkavostima, Njemačka ostaje privredni gigant koji kontinuirano prilagođava svoje sisteme kako bi odgovarao dinamičnom okruženju. Povećanje penzija za 3,5 posto od ljeta 2024. godine dodatno će podržati građane, uključujući i one koji penziju provode u Bosni i Hercegovini.

Ove promjene postavljaju Njemačku pred izazove, ali i prilike za prilagodbu i daljnji rast, dok dijaspora nastavlja svoje putovanje između radnog života u stranoj zemlji i povremenog povratka u domovinu.