Novi bazeni na Bentbaši: Sarajlije će ponovo uživati u kupanju

Posted by

Arhitektonski biro Sinteza predstavio je projekt izgradnje novih bazena na Bentbaši, čime se vraća sjaj ovom nekada popularnom kupalištu u srcu Sarajeva. Općina Stari Grad je prošle godine pokrenula intenzivne aktivnosti na rješavanju pitanja statusa bazena na Bentbaši i uključivanju svih nadležnih organa i institucija kako bi ovaj zapušteni i devastirani prostor koji nije u funkciji od 2009. godine ponovo imao svoju svrhu.

Rješavanje pitanja Bazena Bentbaša jebE projekt koji se nalazi u četverogodišnjem planu rada općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića (2020-2024. godina), a cilj je iznalaženje trajnog, održivog rješenja za ovaj prostor. Projekat otvorenih bazena Bentbaša i adaptacija historijskog kupališta grada Sarajeva će imati posebna konceptualna rješenja. U projektantskom timu su i Studio Mrav i Osa Scale Models.

Plan je da se izgradi Sportsko-rekreacioni centar koji će omogućiti građanima da se bave sportom, odmorom, rekreacijom i drugim aktivnostima na jednom mjestu u neposrednoj blizini gradske jezgre.

U sklopu projekta biće izgrađeni novi olimpijski bazen, dječiji bazen, relax bazen, kao i mnoštvo drugih sportsko-rekreativnih sadržaja za sve uzraste. Bazen će također biti opremljen sa modernom opremom i naprednom tehnologijom za čišćenje vode, što će u velikoj mjeri doprinijeti kvalitetu vode i stvaranju zdravog okruženja za posjetioce bazena.

U realizaciji ovog projekta bit će angažovane domaće kompanije, što će dodatno doprinijeti razvoju lokalne privrede. Također, projekat će doprinijeti turističkoj ponudi Sarajeva i privući pažnju posjetilaca iz cijelog svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *