Nositeljima stanarskog prava FBiH dužna je isplatiti po hiljadu KM po kvadratnom metru stana

Posted by

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) je nedavno donijela ključne odluke koje će značajno utjecati na poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga u javnom sektoru. Na nedavnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, izaslanici su usvojili Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine za financiranje Projekta unapređenja zdravstvenih sustava.

Ovom odlukom će Federacija BiH osigurati iznimno važnih 19,2 miliona eura, koja će biti usmjerena prema unapređenju kvalitete zdravstvenih usluga za osiguranike, sanaciji financijskog stanja u javnim zdravstvenim ustanovama te uvođenju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Ova sredstva će omogućiti brži protok informacija, arhiviranje podataka te će direktorima zdravstvenih ustanova pružiti relevantne informacije u realnom vremenu kako bi se poboljšalo financijsko rukovođenje.

Jedan od ključnih aspekata ovog projekta jest unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga koje javno-zdravstveni sektor pruža osiguranicima. Kroz implementaciju novih tehnologija i poboljšanih procesa, pacijenti će imati pristup boljoj zdravstvenoj skrbi, što će doprinijeti općem poboljšanju zdravlja stanovništva.

Osim toga, financijska sanacija javnih zdravstvenih ustanova je od presudne važnosti za održavanje stabilnosti zdravstvenog sistema. Ulaganje u infrastrukturu, opremu i osoblje osigurat će da zdravstvene ustanove mogu efikasno odgovoriti na potrebe pacijenata, posebno u izazovnim vremenima poput pandemije ili prirodnih katastrofa.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u formi nacrta usvojio je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, budući da prijedlog Vlade F BiH da se ovaj zakon razmatra po žurnoj proceduri nije dobio potrebnu većinu u ovom domu. Zakon se odnosi na osobe koje su zaključile ugovor o otkupu stana na kojem je postojalo stanarsko pravo, ali im nije omogućeno da uđu u posjed stana i nisu riješile stambeno pitanje. Predlagatelj Zakona u ovoj situaciji predlaže isplatu novčane naknade nositelju stanarskog prava ili njihovim nasljednicima.

Također, odnosi se i na nositelje stanarskog prava čiji zahtjev je bio odbijen u postupku otkupa stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a te osobe nisu riješile stambeno pitanje. Kako je izaslanicima pojasnio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić suština zakona odnosi se na financijsko obeštećenje osoba koje imaju stanarsko pravo u Federaciji BiH, a nisu u posjedu istih.

„Prema predloženom zakonu za metar četvorni stana nositeljima stanarskog prava bio bi isplaćen iznos od hiljadu KM, umanjen za jedan posto amortizacije na godišnjoj razini. Iznos je to kojeg je predložio Europski sud za ljudska prava. Zbog nepostojanja zakona sudovi donose presude u kojima se nositelji stanarskog prava obeštećuju po tržišnim cijenama što značajno utječe na budžet F BiH. Zakonskim uređenjem ovog pitanja uvest ćemo jedinstvenu naknadu, a ujedno i zaštiti Proračun F BiH iz kojega bi za preko 670 stanova na koje se odnosi i preko 38 hiljada metara po kvadratu stambenog prostora trebalo isplatiti oko 21 milion KM. Prema sudskim presudama koje se donose taj bi iznos bio više od tri puta veći i iznosio bi preko 71 milion KM“, pojasnio je ministar Nedić, javlja Večernji list.

Usvajanjem zakona koji bi uredio ovu oblasti osiguravaju se uvjeti za provedbu presude Ustavnog suda BiH od 30.03.2012.godine , presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 15.12.2009.godine te od 11.04.2017.godine kao i nekoliko presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.