Njemački biznismen Schlimper doselio u Žepče i otvorio firmu

Posted by

U Žepču 45-godišnji Malte Schlimper iz Hamburga pronašao je ne samo mjesto za pokretanje vlastite kompanije već i idealno okruženje za život s porodicom. Schlimper je s suprugom i troje djece odlučio započeti novi život u ovom gradu, gdje su pronašli mir, ljepotu prirode i gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Prije nekoliko godina, Schlimper i njegova supruga razmišljali su o iskustvu života u drugoj kulturi. Postavili su kriterije za odabir zemlje koja nije previše udaljena od Njemačke, pristupačna je za život i pruža raznolikost kulture. Odlučili su se za jugoistočnu Europu, izbjegavajući Skandinaviju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarsku.

Prvi dodir s Bosnom i Hercegovinom 

Schlimper je prvi put posjetio Bosnu prije pet godina iz poslovnih razloga, sarađujući s kolegama iz ovog područja. Nakon toga, njegova porodica posjetila je Bosnu i Hercegovinu na odmoru i oduševila se ljepotom zemlje. Schlimper je imao poslovnog klijenta koji je tražio građevinske usluge, a preporučio mu je pregledati potencijalne partnere u Bosni. Ovo je bilo ključno za njegov prvi posjet BiH, a kasnije su se odlučili kupiti kuću i preseliti se.

U Žepču, Schlimper je osnovao svoju konsultantsku kompaniju i postupno se prilagođava novom životu. S obzirom na sve veći utjecaj EU regulativa na bosanske kompanije, vjeruje da će postojati potreba za kvalificiranim savjetodavnim uslugama u području upravljanja kvalitetom, zdravljem, sigurnošću i okolišem.

Razlike u poslovanju između Njemačke i Bosne i Hercegovine

Schlimper primjećuje da su poslovne razlike između Njemačke i BiH minimalne, posebno kod izvozno orijentiranih kompanija. Ističe da su susreti s menadžerima u BiH često obogaćeni osobnim razgovorima, dok u Njemačkoj manjka takve spontanosti.

Cijela porodica Schlimper uživa u životu u Žepču, gdje djeca uživaju u školi, sportskim aktivnostima, i slobodnom vremenu provedenom u prirodi. Schlimper ističe da mu jedino nedostaje točeno pivo, ali inače su svi zadovoljni životom u ovom malom gradu.

Schlimper planira ostati u Žepču barem dok njegova djeca završe školovanje, što znači još nekoliko godina. Uprkos početnim izazovima prilagodbe, Schlimper vjeruje da je Žepče savršeno mjesto za uživanje u mirnom životu i doček starosti.