Nepohodne nove količine soli: Trenutno ima rezerve za deset do 15 godina

Posted by

Tuzlanski rudnik soli suočava se s povećanom potražnjom za slanicom u Tuzlanskom kantonu, što zahtijeva proširenje kapaciteta i osiguranje dugoročnih zaliha. Planira se istraživanje novog nalazišta u prigradskom naselju Rasovac kako bi se zadovoljile potrebe za slanicom, a istraživanja bi trebala uskoro početi.

Rudnik soli je tokom prošle godine isporučio ukupno 143.006 metara kubičnih slanice svojim najvećim kupcima, među kojima su Solana, kompanija Sisecam Soda i Javno komunalno preduzeće Pannonica. Proizvodnja slane vode od izuzetne je važnosti za hemijsku industriju u Tuzlanskom kantonu, koja je izvozno orijentirana.

Uprkos trenutnoj proizvodnji koja zadovoljava potrebe strateških kupaca, postoje ograničenosti kapaciteta koje bi mogle predstavljati problem tokom narednih deset do 15 godina. Stoga se planira istraživanje novog nalazišta u Rasovcu kako bi se osigurala dugoročna opskrba slanicom.

“Rudnik već sada radi na novom istražnom polju u Rasovcu, gdje pokušava riješiti određene dozvole, a kako bi gore počela istraživanja, uz utvrđivanje tačne rezerve slanice”, izjavio je Rijad Bašić iz Ministarstva privrede TK.

U 2023. godini ostvarena je realizacija slane vode od 3.612.990 metara kubičnih, što predstavlja povećanje od 4,39 posto u odnosu na isti period 2022. godine. S obzirom na pojačanu potražnju, rudnik planira povećati investicije, broj bušotina i osigurati transport za kupce.

Trenutno ima rezerve za deset do 15 godina, ali kako bi zadovoljio rastuću potražnju, potrebno je proširenje kapaciteta i ulaganje u infrastrukturu.